torek, 4. 6. 2019

Izbrali smo predlog za postavitev spomenika na Prekmurskem trgu

Komisija za postavitev javnih spomenikov in obeležij v Mestni občini Ljubljana je ocenila predloge, ki so prispeli na javni anonimni natečaj za likovno rešitev za postavitev spomenika ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Na natečaj je v roku prispelo dvanajst predlogov, strokovna komisija pa jih je ocenila na osnovi kriterijev:

  • izvirnost likovne rešitve
  • skladnost rešitve z zasnovo trga
  • izpovednost oblikovnega koncepta
  • jasnost sporočila
  • trajnost spomenika – priporočen kamen ali bron
  • komunikativnost
  • izvedljivost v predvidenem roku.

Najbolje ocenjen je predlog akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča

Komisija je za postavitev spomenika izbrala predlog akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča.
Obrazložitev:  Likovno kvalitetna zasnova, ki vključujoče nagovarja gledalca z razporeditvijo posod od posameznih  do tistih, ki povezane simbolizirajo skupnost. Zgodba združevanja je nakazana v prehodu med Prekmurjem in matično domovino v podstavku rešitve. Celota deluje kot mozaik, ki je dvignjen od nivoja tal. Močna je simbolika slovanske lončenine, ki se kot prispodoba lončarskega sejma razvije po robu trga.  Prednost skulpture  je tudi v tem, da človek lahko vanjo vstopi in jo doživi telesno.

2. nagrado je prejel predlog akademskega kiparja Matjaža Počivavška

Obrazložitev: Likovno sicer izjemno dognana rešitev izvotljenega stoječega kvadra je v svoji izpovednosti zelo hermetična. Zaradi nagovarjanja na antične izvore je manjša jasnost sporočila razpisane teme za javni spomenik. Sporočilo predloga je izrazito univerzalno, tako da v njem ni moč razbrati referenc na Prekmurje. 

3. nagrado je prejel predlog akademskega kiparja mag. Primoža Puglja

Obrazložitev: Likovno kvaliteten in simbolično zanimiv predlog je edini, ki vključuje tudi človeško podobo. Skulptura ima primarno simboliko, ki se navezuje na tradicijo lončarstva v Prekmurju in z valovito raztegnjeno obliko hkrati na reko Muro. Z linijo v obliki razpotegnjenega profila obraza vzpostavlja bronasti zid, ki premočno določa prostor trga.

Vsi prispeli predlogi bodo med  9. in 30. julijem 2019 razstavljeni na Ljubljanskem gradu.

Spomenik bo stal na Prekmurskem trgu

Spomenik bomo postavili na ploščadi, ki jo urejamo v sklopu prenove Poljanske ceste ob Ambroževem trgu in jo bomo poimenovali Prekmurski trg.

Preberite tudi: