ponedeljek, 19. 9. 2022

Osveščamo o demenci – skupaj zmoremo več

September je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, 21. september pa svetovni dan te bolezni. To je mesec ozaveščanja javnosti o demenci, ki je tiha epidemija sodobnega časa.

Letošnja tema ozaveščanja o demenci je Skupaj zmoremo več, poudarek aktivnosti pa je na post-diagnostični podpori svojcem in bolnikom z demenco.

Demenci prijazne točke

V Zdravstvenem domu Ljubljana so v okviru obeleževanja svetovnega meseca Alzheimerjeve bolezni odprli demenci prijazne točke, ki delujejo v enotah Bežigrad, Center, Moste-Polje, Fužine, Polje, Šentvid, Šiška in Vič-Rudnik. Kontakte vseh naštetih točk najdete na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana
Demenci prijazne točke so namenjene tako osebam z demenco in njihovim svojcem kot tudi zaposlenim v določenih dejavnostih kot npr. policistom, trgovcem, bančnim in poštnim uslužbencem, gasilcem… ter vsem drugim v lokalni skupnosti. Na teh točkah boste dobili dodatne informacije o tej bolezni ter se seznanili z načini in postopki usmerjanja oseb z demenco, ki se izgubijo in ne najdejo poti domov.

Sprehod za spomin

Spominčica – Alzheimer Slovenija - Slovensko združenje je osrednja nevladna organizacija, ki deluje na področju pomoči pri demenci. Na svetovni dan Alzheimerjeve bolezni tudi letos – že 10. leto zapored - organizirajo Sprehod za spomin od Narodne galerije do Mestne hiše. Sprehod bo v sredo, 21. septembra 2022, zbor udeležencev bo ob 9.30 uri pred Narodno galerijo.

Pripnite si vijolično pentljo

Septembra Spominčica - Alzheimer Slovenija izvaja še druge aktivnosti, s katerimi širšo javnost ozaveščajo o demenci, zmanjšujejo stigmo in s tem prispevajo k reševanju problematike na področju demence. Mednarodni simbol ozaveščanja o Alzheimerjevi bolezni je vijolična pentlja. Pripnite si jo v znak odpore, solidarnosti in razumevanja in na ta način pokažite, da pri sebi in s tem tudi v širši družbi spreminjate zakoreninjeno miselnost o demenci.

Programe Spominčice, s katerimi nudijo pomoč osebam z demenco, njihovim svojcem in drugim oskrbovalcem ter izvajajo predavanja, usposabljanja, druženja in delavnice, sofinanciramo tudi na Mestni občini Ljubljana.

Njihovi kontakti so:

Združenje Spominčica
Luize Pesjakove 9
T: 01 25 65 111
SOS telefon: 059 305555
E: info@spomincica.si, svetovanje@spomincica.si
S: www.spomincica.si

Spominčica organizira tudi predavanja za svojce oseb z demenco, ki potekajo po četrtnih skupnostih v Ljubljani. Naslednje predavanje bo 11. oktobra 2022 v Četrtni skupnosti Rudnik.

Kaj je demenca?

Demenca je eden od največjih zdravstvenih, socialnih in finančnih problemov sodobnih družbe. V Sloveniji živi že več kot 47.000 oseb z demenco, za vsako pa v povprečju skrbijo še trije ljudje. Ocenjuje se, da ima v Sloveniji demenco vsak 43. prebivalec starejši od 30 let, delež se s starostjo povečuje, tako ima demenco vsak 13. prebivalec starejši od 65 let oz. vsak 5. prebivalec star 80 let in več. Do leta 2040 naj bi se število oseb z demenco podvojilo, kar pomeni, da bo pri nas skoraj že več kot 70.000 obolelih in več kot 200.000 ljudi, ki bodo skrbeli zanje ali povedano drugače: z boleznijo bo tako ali drugače obremenjenih skoraj 300.000 ljudi. Bolezen v povprečju traja od 10 do 15 let, zdravila zanjo pa še ni.

Demenca ni del običajnega staranja, pač pa posledica bolezni možganov. Povzročijo jo različne bolezni, ki povzročajo propad možganskih celic - nevronov. O demenci govorimo takrat, ko se posameznikove kognitivne sposobnosti (sposobnost pomnjenja, razumevanja, govora, orientacije in presoje) poslabšajo do te mere, da je to moteče pri vsakdanjem življenju, zato moramo biti pozorni na prve znake:

  • Postopna izguba spomina, ki vpliva na vsakodnevno življenje.
  • Težave pri govoru (iskanje pravih besed).
  • Osebnostne in vedenjske spremembe.
  • Upad intelektualnih funkcij, nezmožnost presoje in organizacije.
  • Težave pri vsakodnevnih opravilih.
  • Iskanje, izgubljanje in prestavljanje stvari.
  • Težave pri krajevni in časovni orientaciji.
  • Ponavljanje enih in istih vprašanj.
  • Spremembe čustvovanja in razpoloženja.
  • Zapiranje vase in izogibanje družbi.

 

Preberite tudi: