torek, 18. 6. 2019

Parada ponosa - presežimo kulturo sovraštva

Mesec junij je mesec parad ponosa po vsem svetu. V Ljubljani bo parada potekala v soboto, 22. junija, v okviru festivala Parada ponosa pa v Mestni hiši na ogled postavljamo tudi razstavo Preseganje kulture poniževanja.

Festival Parada ponosa 2019 se je začel v torek, 11. junija, zaključil pa se bo že tradicionalno s sprevodom po ulicah Ljubljane v soboto, 22. junija, od 17. ure naprej. V Sloveniji bosta letos potekali dve paradi ponosa – poleg ljubljanske jo 29. junija prvič pripravljajo tudi v Mariboru.
Prvo soboto v juniju je parada ponosa že potekala v Trstu. S pismom podpore župana Zorana Jankovića smo jo podprli tudi na Mestni občini Ljubljana.

Letošnji slogan festivala Parada ponosa je Presežimo kulturo sovraštva, s katerim naslavljamo problematiko nestrpnosti in sovraštva ter pozivamo k solidarnejši in bolj vključujoči družbi. Boj za človekove pravice je namreč skupni boj vseh.

Preseganje kulture poniževanja

razstava

V Steklenem atriju Mestne hiše si lahko do četrtka, 27. junija, ogledate razstavo Preseganje kulture poniževanja, na kateri so predstavljena umetniška dela mladih LGBTIQ+ oseb, nastala na podlagi njihovih lastnih izkušenj z vrstniškim nasiljem in nasiljem na spletu na podlagi spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.
Izdelki so nastali skozi participativen proces dela z mladimi z uporabo umetnosti kot orodja za opolnomočenje. Skozi polletni proces so mlade osebe s kreativno in pedagoško podporo priznanih LGBTIQ+ umetnic_kov in trenerk društva Parada ponosa ustvarjale_i ilustracije, fotografije, stripe, poezijo in druge umetniške izdelke. Tako so dobile_i možnost povedati svojo zgodbo in se z njo dotakniti obiskovalk_cev razstave in jih opolnomočiti za boj proti vrstniškemu nasilju. Obiskovalke_ci pa na razstavi dobijo priložnost, da se poglobijo v izkušnje in občutenja mladih ustvarjalk_cev ter se spoznajo z vrstniškim nasiljem prek izkušenj tistih, ki so ga preživele_i. Tako ustvarjalke_ci in obiskovalke_ci skupaj prevprašujejo in presegajo kulturo poniževanja, ki je ustvarjena skozi nasilje.

Preberite tudi: