ponedeljek, 20. 7. 2020

Pionirski dom se že pripravlja na novo šolsko leto

Medtem ko v Pionirskem domu potekajo raznoliki počitniški programi, se pedagogi pripravljajo tudi na novo šolsko leto in že vpisujejo tečajnike in tečajnice v celoletne programe.

Socialna izoliranost razkrila pomen ustvarjalnosti in bližine

V Pionirskem domu že skoraj 60 let potekajo najrazličnejši kulturno-umetniški in jezikovno-kulturni programi. Letošnje šolsko leto pa je bilo prelomno: korona in socialna izolacija sta pod vprašaj postavili načine dela, spodbujanja ustvarjalnosti in krepljenja skupnosti.
Tečajniki in tečajnice so aktivnosti v Pionirskem domu zelo pogrešali. Osebni stik s pedagogi in pedagoginjami je bil v času socialne izolacije pomemben. "Številne bogate vsebine in stik z našimi pedagogi so naši tečajniki in tečajnice pogrešali. Pogosto so nas kontaktirali in opozarjali na to, kako zelo smo za njih pomembni," pove Viktorija Potočnik, direktorica Pionirskega doma.
Pokazalo se je, kako pomembni so ustvarjalnost, kreativnost in občutek bližine za razvoj otrok in mladostnikov. Pionirski dom je bil zato skupaj z Mladimi zmaji prvi zavod, ki je po karanteni odprl vrata za individualne tečaje otrok in mladostnikov.

Vpisi že potekajo

Pionirski dom v novo šolsko leto vstopa odločno in že vpisuje tečajnike in tečajnice v kulturno-umetniške in jezikovno-kulturne dejavnosti. Podrobnosti najdete na spletni strani Pionirskega doma.

foto

Viktorija Potočnik poudarja: "Čas korone nas je postavil pred številna vprašanja, ki so povezana predvsem z mislijo, kako izvajati naše programe in obenem poskrbeti za zdravje. Kulturno-umetniško in jezikovno-kulturno ustvarjanje nam namreč pomenita ustvarjanje novih poti in sta sestavni del naših življenj. Naše delovanje zato tudi v teh kriznih časih ne bo usahnilo. V šolskem letu 2020/2021 smo pripravili številne celoletne programe za otroke, mladino in odrasle ter inovativne programe za izobraževanje mentorjev. Z veseljem vas vabimo k vpisu in si želimo, da bi tudi v prihodnjem letu zgodbe Pionirskega doma pisali skupaj."

Pionirski dom - zabaviščni park ustvarjalnosti in navdiha

Novih izzivov v prihajajočem šolskem letu pa se veseli tudi pedagoginja Urša Strehar Benčina: "Gledališče v Pionirskem domu je moj poligon za preizkušanje lastnih zmožnosti, vrelec domišljije in valilnica idej. Je zabaviščni park ustvarjalnosti in navdiha ter čarobni svet, v katerem je skupaj z mladimi mogoče skoraj vse."

foto

Tečajnica Uma Leonora Flisar se bo spet vpisala na ure petja in kitare: "Učenje petja in kitare mi pomaga pri razvoju moje ustvarjalnosti. Začela sem pisati svojo glasbo, pri tem pa me učitelji zelo spodbujajo."

Tudi poleti uživamo v Pionircu 

Tudi drugi teden poletnih počitniških šol v Pionirskem domu je minil kot bi mignil. Pazili smo na razdaljo, si vestno umivali roke, spletla so se številna prijateljstva, predvsem pa smo se veliko novega naučili.

V Pionirskem domu na Vilharjevi 14 je bilo te dni pogosto slišati navdušen vzklik "Hevreka!". S pedagoginjama Jasno Šebez in Vesno Tripković so se otroci namreč podali na popotovanje z Zemlje v vesolje. Na tej poti so izdelali svoje vulkane, gradili hiše, izdelovali letala, helikopterčke in celo rakete ter spoznavali gibanje in sile. Sestavljali so tudi rubikove kocke in pedagoginja Vesna Tripković nam je zaupala najbolj zabavno anekdoto preteklega tedna, povezano s tem: "Obiskal nas je Mitja Popovski, ki je otrokom predstavil delovanje in hitro sestavljanje rubikove kocke. V nekem trenutku ga ena od deklica vpraša: A ti, ko si doma in ti je dolgčas, vzameš kocko in jo sestavljaš?"

foto

Na dvorišču Pionirskega doma je cel teden odzvanjala čudovita glasba. Tečajniki in tečajnice Poletne ROCK akademije so skupaj s pedagogoma Evo Moškon in Andrejem Pekarovičem uživali v kreativnosti in številnih idejah. Napisali so celo lastno avtorsko skladbo, ki govori o koroni. V njej zapojejo: "Korona nam šolska je vrata zaprla, nujno je čiščenje grla. Maske nosili, si umivali roke, starši nikamor spustili otroke. Super babi si gre roke umit, nato za vse nas maske zašit. Starši in dedi, otroci in drugi, ostali smo zdravi po vaši zaslugi!"

Pestro pa je bilo tudi na drugi lokaciji Pionirskega doma. Na podstrešju Komenskega 9 je bilo nenehno slišati regljanje: v slovenščini in v angleščini! Tečajniki in tečajnice so skupaj s pedagogoma Uršo Strehar Benčina in Simonom Atkinsom pripovedovali mite, ljudske pravljice in pripovedke.

V ateljejih Komenskega 9 pa je bilo ob popoldnevih slišati umirjeno meditativno glasbo. Pedagog Boris Beja je namreč poskrbel za še eno zgodovinsko prelomnico počitniških šol Pionirskega doma in vodil prvi delovni teden za odrasle. Posebno pozornost so namenili tudi refleksiji. Boris Beja je ob tem poudaril: "Delo se ne zaključi z barvno sledjo na papirju ali s prstnim odtisom v glini. Nadaljuje se v refleksiji, ki jo po vsaki uri zapišemo v delovne zvezke. To so nekakšni dnevniki naših druženj, kjer lahko udeleženci v par stavkih, alinejah ali povedih strnejo kaj so novega spoznali v ateljeju, česa so se naučili, kaj jih je pri delu presenetilo. Kako bodo lahko to vedenje prevedli v naslednjo uro ali pa celo v življenje. Ta čas in refleksija sta zame zelo pomembna in ključna, da lahko napredujemo tudi kot družba."

Ustvarjalnost in vedoželjnost bomo na poletnih šolah krepili tudi v naslednjih počitniških tednih. 

 

 

Preberite tudi: