petek, 3. 7. 2020

Super počitnice v Pionirskem domu

V Pionirskem domu so se ta teden začele poletne počitniške šole, ki že tradicionalno ponujajo sproščeno druženje, raznolike ustvarjalce in zunanje aktivnosti ter dokazujejo, kako pomemben je pristen stik za ustvarjalnost in vedoželjnost otrok.

V Pionirskem domu bo to poletje potekalo kar 22 različnih počitniških šol, v katerih se bodo otroci učili tujih jezikov, veščin improvizacijskega gledališča, osnov robotike, kiparstva in slikanja.

foto

Teden, poln smeha in ustvarjalnosti

Prvi teden počitniških šol je v Pionirskem domu minil izjemno hitro. Učilnice so bile polne smeha in ustvarjalnosti. Več kot 40 otrok je sodelovali v štirih različnih poletnih počitniških šolah.
Iz Festivalne dvorane se je slišal glasen smeh. Otroci so ure preživljali na poletni šoli znanstvene fantastike. »Zelo mi je bilo všeč, da smo vsak dan izdelovali drugačne stvari. Mojca nam je pokazala, kako izdelati čarovniške palice, skupaj s Simonom, Markom in Sandijem pa smo iz plastičnih steklenic naredili rakete, ki smo jih spuščali po Festivalni dvorani. Na zeleno platno smo dali čarobna ozadja in se pred njimi posneli. Bilo je noro! Všeč mi je bilo, da je bil z nami tudi pedagog Simon, ki je govoril samo angleško. Veliko smo se naučili«, je povedal eden izmed udeležencev.
Pedagoginja Mojca je dodala: »Punce in fantje so tekmovali v tem, kdo bo izdelal raketo, ki bo najdlje letela. Zmagala je ekipa deklic, ki so navdušeno ugotovile, da bodo tudi one inženirke!«

Druga skupina otrok se je medtem potikala po zelenicah okoli Pionirskega doma. Previdno so nabirali rože in si jih ogledovali. Če smo se jim približali, smo lahko slišali, da si tiho mrmrajo nemške besede. Skupaj s pedagoginjo Vero in slikarjem Črtom so cel teden nabirali travniške cvetlice, jih poimenovali po nemško in izdelali čisto svoj herbarij. Nabrane rože so tudi prešteli in se ob tem naučili nemških številk, barv in izštevank. Ena izmed mam udeležencev je komentirala: »Pionirski dom je super! Obiskovala sem ga sama, zdaj pa ga obiskuje tudi moj otrok. Vesela sem, da na dejavnostih tudi on uživa.«

foto

Pestro pa je bilo tudi na drugi lokaciji Pionirskega doma, v ateljeju na Komenskega 9, kjer je kar brbotalo od ustvarjalnosti. »Skupaj z učiteljema Borisom in Jernejo smo risali vrtnice, slikali baletke in se učili francosko. Imela sem se zelo dobro«, je povedala ena od udeleženk poletne šole Balet: s čopičem in po francosko. Na njej so se udeleženke in udeleženci baleta lotili nekoliko drugače. Spoznali so slikarje, ki so balerine upodabljali na svojih slikah in se učili o delih telesa, ki jih pri baletu najpogosteje uporabljamo. Na drugem koncu hodnika pa so tečajniki in tečajnice skupaj s pedagogoma Iztokom Amonom in Rosalio Arnšek izdelovali antične mozaike in kipe. Ob ustvarjanju jim je čas hitro minil.

Teden, ki je prepletel učenje, radovednost, sklepanje trdnih prijateljstev in zabavo, lepo sklene najljubši spomin našega pedagoga Marka, ki je čas z otroki preživljal na popoldanskih varstvih: »Moja najljubša prigoda prejšnjega tedna je bila, da sem prepričal pet živahnih fantov, da so z mano brali knjigo Jurijevo čudežno zdravilo Roalda Dahla. Eden izmed njih mi je med branjem celo sedel na rami, da je lahko gledal naravnost v knjigo.«

Še je čas za prijavo

Bi se tudi vi pridružili počitnicam v Pionirskem domu. Nekaj prostih mest je še v šolah Ready, steady, go – telovadimo po angleško in v poletni šoli sinhronizacije v terminu od 13. do 17. julija. Med 20. in 24. julijem pa se lahko pridružite počitniški šoli Zapoj in zapleši po špansko.

Podrobnosti najdete na spletni strani Pionirskega doma

Pestro počitniško poletje v Ljubljani

V Ljubljani šolarjem to poletje zagotovo ne bo dolgčas, saj je ponudba poletnih počitniških programov, ki jih pripravljajo javni zavodi s področja kulture in mladih zelo pestra. 

Oglejte si, kakšne programe ponujajo in izberite. 

Preberite tudi: