petek, 23. 10. 2020

Plečnik in Praga na Krakovskem nasipu

Na Krakovskem nasipu bo od 26. oktobra do 26. novembra 2020 na ogled razstava Plečnik in Praga.

Razstava avtorja Vladimírja Šlapeta, profesorja ahitekture na Češkem in enega najbolj znanih čeških arhitektov, je nastala na pobudo Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike. Jože Plečnik se je neizbrisno zapisal v zgodovino Prage in češke arhitekture – kot arhitekt Praškega gradu in cerkve Srca Jezusovega pa tudi kot profesor na praški Umetnoobrtni šoli, kjer je vzgojil prek petdeset vodilnih čeških arhitektov. Na to pomembno poglavje Plečnikovega življenja in ustvarjanja opozarja razstava.

Razstava Plečnik in Praga

Na začetku nas razstavni panoji spomnijo na Plečnikovo prijateljstvo z ustanoviteljem češke moderne Janom Kotěro, ki se je porodilo v času njunega študija v mojstrski šoli prof. Otta Wagnerja na dunajski Akademiji likovnih umetnosti, in na opus, ki ga je Plečnik ustvaril v času svojega delovanja na Dunaju do leta 1911.
Največji del razstave je posvečen Plečnikovi veličastni prenovi Praškega gradu, kjer je v dialogu s predsednikom in ustanoviteljem republike Tomášem Garriguom Masarykom in njegovo hčerjo dr. Alice Masarykovo uredil eksterier in grajske vrtove, poleg tega pa opozarja na intervencije, s katerimi je Plečnik prispeval k današnji podobi ograde v letni rezidenci predsednika republike v Lánih.
Pozornost namenjamo tudi monumentalni sakralni zgradbi cerkve Srca Jezusovega na Vinohradih, s katero se je Plečnikovo udejstvovanje v Pragi zaključilo. Na koncu so omenjeni tako Plečnikovi češki učenci, povečini znameniti predvojni in povojni arhitekti, ki so ostajali zvesti varuhi in promotorji Plečnikove dediščine tudi v težkih časih socialističnega obdobja, kot tudi Plečnikovi slovenski učenci na Univerzi v Ljubljani, ki so z ustvarjanjem v duhu svojega Mojstra prispevali k povojni podobi glavnega mesta Ljubljane. Zadnji pano ponuja orientacijski zemljevid Ljubljane, na katerem so označene Plečnikove zgradbe, ki so posejane po slovenski prestolnici, hkrati pa nas spomni na nenavadno odmevnost Plečnikovega dela po vsem svetu.

foto
ureditev stopnišča na Praškem gradu

Avtor razstave je Vladimír Šlapeta, profesor ahitekture na Češkem, eden izmed najbolj znanih čeških arhitektov, ki je med drugim leta 2003 gostoval na Univerzi v Ljubljani in je v preteklosti sodeloval na različnih dogodkih v Sloveniji na področju arhitekture.

Juraj Chmiel, veleposlanik Češke republike v Ljubljani, je ob tej priložnosti zapisal: »Zelo sem vesel priložnosti, ki se je ponudila Veleposlaništvu Češke republike v Ljubljani, da kljub težkim časom, ki jih je povzročila pandemija COVIDA – 19, prikliče v spomin ikono češko-slovenskih kulturnih odnosov – Jožeta Plečnika in na ta način podpre kulturno življenje v Ljubljani in Sloveniji. Verjamem, da je kultura vedno spodbuda, ki v kriznih časih prevzame še pomembnejšo vlogo, saj nam pomaga premagovati ovire in ohranjati pozitiven pogled na svet.«

Preberite tudi: