ponedeljek, 16. 11. 2020

Svet umetnosti na spletu

Festival Ljubljana predstavlja novo spletno rubriko Iz sveta umetnosti, v kateri boste našli izbrane predstave številnih kulturnih ustanov po vsem svetu. Tako si lahko vsi ljubitelji kulture ogledate izbrana dela kar iz udobja vašega doma.

Predstave boste našli tu, med drugim pa si lahko trenutno ogledate dokumentarec v poklon skladatelju Enniu Morriconeju in predstave Londonske kraljeve operne hiše. 

Dokumentarec v poklon Enniu Morriconeju

V spomin nedavno preminulemu skladatelju Enniu Morriconeju se je v njegovem studiu Forum Music Village v Rimu zbralo pet njegovih najbližjih sodelavcev, ki jih je Morricone poimenoval kot svojo »sanjsko ekipo« (the Dream Team): argentinski organist Giorgio Carnini, kitarist Bruno Battisti D’Amario, saksofonist Gianni Oddi, pianist Enrico Pieranunzi in vokalist Edda Dell’Orso. Glasbeniki so se zbrali, da bi prisluhnili prvemu skladateljevemu posthumnemu albumu Morricone Segreto, na katerem je sedem do sedaj še neobjavljenih skladb za komorni orkester. Album Morricone Segreto razkriva skladateljeva manj znana dela, ki so nastala v njegovem najbolj plodovitem obdobju med 60-timi in 80-imi leti 20. stoletja. Sanjski ekipi sta se pridružila tudi Marco Patrignani, predsednik Forum Music Villaga, in Morriconejev najstarejši sin, Marco.

Forum Music Village danes velja za enega izmed hramov filmske glasbe, v katerem je tekom 50-ih let Morricone razvil svoj značilen zvok in dal glas tudi številnim drugim mednarodno priznanim umetnikom. Morricone je v svoji bogati karieri ustvaril več kot 600 originalnih filmskih skladb in velja za glasbeno legendo italijanskega in ameriškega filma 20. stoletja, s svojim delom pa je imel pomemben vpliv na številne generacije glasbenikov in filmskih režiserjev. Vtise omenjenih glasbenikov o albumu, pri katerem so sodelovali tudi sami, in njihove spomine na skladatelja si lahko ogledate v kratkem dokumentarnem filmu Celebrating Ennio Morricone: The Secrets Behind His Genius (), ki je bil objavljen na skladateljev rojstni dan (10. november). Letos bi praznoval 92 let.

Londonska kraljeva operna hiša vabi na ogled baleta in opere

Kraljeva operna hiša je pripravila serijo baletnih in opernih nastopov, ki se bodo tekom novembra predvajali v živo. 

Kraljevi balet je v petek, 13. novembra, ob 20.30 serijo otvoril z The Royal Ballet: Live, ki vključuje odlomke iz najslavnejših baletov, kot so Labodje jezero, Rapsodija, Manon, Concerto, In Our Wishes, Pas de Deux in Le Corsaire. Program vključuje tudi nastop Natalije Osipove v Umirajočem labodu, Ashtonov Dance of the Blessed Spirits in Monotones II. Večer se bo zaključil s celotno izvedbo baleta Christopherja Wheeldona Within the Golden Hour.

Teden za tem, 20. novembra, bo Kraljeva opera ob 20.30 postregla s koncertno izvedbo Ariodante. Ta redkeje izvajana opera je bila v Kraljevi operi izvedena samo leta 1735, ko je z njo G. F. Handel otvoril svojo prvo sezono. V naslovni vlogi bo nastopila mezzo-sopranistka Paula Murrihy, ob njej pa sopranistka Chen Reiss, bas-baritonist Gerald Finley, sopranistka Sophie Bevan, tenorist Ed Lyon, kontra-tenorist Iestyn Davies in tenorist Thando Mjandana kot Odoardo. Orkestru Kraljeve operne hiše bo dirigiral strokovnjak za baročno glasbo Christian Curnyn.

27. novembra si bomo lahko ogledali Mozartovo tragikomedijo Don Giovanni, v kateri bodo nastopili Erwin Schrott (med drugim je nastopil tudi na 64. Ljubljana Festivalu), Roberto Tagliavini, Malin Byström, Daniel Behle, Myrtò Papatanasiu, Louise Adler in Leon Košavić, 4. decembra pa bo na sporedu izvedba Enigma Variations F. Ashtona iz leta 2019 z Lauro Morero, Francesco Hayward, Matthewom Ballom in Christopherjem Saundersom.

Preberite tudi: