petek, 22. 10. 2021

Počitnice so tudi čas za spoznavanje arhitekture

Med jesenski šolskimi počitnicami vas vabimo na serijo brezplačnih arhitekturnih delavnic igriva arhitektura, ki bodo potekale od ponedeljka do sobote, od 25. do 30. oktobra 2021, v Centru arhitekture Slovenija na Rimski cesti 2. Namenjene so otrokom od 5. do 12. leta.

Razpored delavnic

Arhitektura je za otroke

ponedeljek, 25. oktober, od 10. do 12. ure
Delavnico bo vodila arhitektka Tina Silič
Sever, jug, vzhod, zahod, sosedi, pogledi, razgledi, okolica? Ali ima vse to kaj skupnega z arhitekturo? Na delavnici bomo spoznali, kako zunanje okolje vpliva na snovanje arhitekture in kako arhitektura vpliva na zunanje okolje. Nato se bomo kot pravi arhitekti preizkusili v načrtovanju svoje hiše in domov odnesli pravi arhitekturni načrt.

Zgradimo tipično podeželsko hiško iz naravnih materialov

torek, 26. oktober, od 16. do 18. ure
Delavnico bo vodila arhitektka Laura Perko.
V preteklosti so bile geografske naravne danosti ključne pri oblikovanju lokalne identitete, danes v času informacijske dobe pa se zdi to popolnoma zanemarljivo. V delavnici bodo otrokom na igriv način predstavljene lokalne značilnosti, ki so odločilno vplivale na razvoj posameznih stavbnih tipologij slovenskega podeželja. Na delavnici bomo iz različnih naravnih materialov (slama, lesene palčke, glina, kamenje) skupaj izdelali hiške, ki so tipične za določeno slovensko regijo.

Mali členi, veliki (eko)sistemi!

sreda, 27. oktober, od 10. do 12. ure
Delavnico bo vodila arhitektka Ana Erjavec.
Pod besedo ekosistem razumemo prostor narave, ki ga tvorijo živi organizmi in okolje, v katerem živijo. Še tako majhen člen ima velik vpliv na njegovo celostno delovanje. Žuželke so med manjšimi členi ekosistema, ki imajo v zadnjem času malce slabše pogoje za obstoj. Tudi ljudje smo del ekosistema in imamo prav tako velik vpliv. Pravzaprav lahko celo pomagamo drugim členom tako, da skrbimo za naravo in s tem njihova domovanja.
Na delavnici bomo izdelali lesene habitate za žuželke, ki jih bomo odnesli ven na prosto. S tem bomo žuželkam omogočili boljše pogoje za življenje, mi pa se bomo vračali k habitatom in se spoznavali z novimi naseljenci.

Grafiti, ulična umetnost

četrtek, 28. oktober, od 10. do 12. ure
Delavnico bo vodila arhitektka Tina Gradišer.
Naučili se bomo pojma "ulična umetnost", pokukali za vogal in v živo videli, kaj so to grafiti. Izvedeli bomo, kdaj so se prvič začeli pojavljati in kako so sčasoma iz preganjane in ilegalne umetnosti postali del sodobne umetniške scene in pomemben del sodobnega mesta. Sami bomo sestavili pestro mestno ulico, ki jo bomo popestrili z grafiti.

Raziskujmo prostor v koži invalida

petek, 29. oktober, od 16. do 18. ure
Delavnico bo vodila arhitektka Marina Lovrić.
Otroci, še posebej otroci invalidi, so ena izmed ranljivejših skupin v prometu. Na delavnici se bomo seznanjali s pojmom invalidnosti, razmišljali, s kakšnimi težavami se soočajo invalidi in kako jih premagujejo. Skupaj z otroki se bomo sprehodili po mestu in se za en dan postavili v vlogo invalida. Tudi skozi izkušnjo slepote bomo zaznavali svet teme ter orientacije v prostoru. Na invalidskem vozičku bomo doživeli, kako se najmanjši robnik zdi kot najvišja planina, ko ga je treba prevoziti z vozičkom. Na poti se bomo pogovorili o dostopnosti poti za različne vrste invalidnosti. Na koncu delavnice bomo izdelali zemljevid varne poti.

Stvari, ki nam jih šepetajo hiše

sobota, 30. oktober, od 10. do 12. ure
Delavnico bo vodil arhitekt Miha Gašperin.
V pravljicah se pogosto srečujemo z zelo fascinantno arhitekturo pomenov. Običajno gre za sporočila, ki se izražajo preko prostorskih elementov. Hišica iz medenjakov, čokolade in marcipana v pravljici Janko in Metka, nosi sporočilo, da kar izgleda mamljivo na zunaj, še ne pomeni, da je dobro tudi v svojem bistvu. Piskerček Mojce Pokraculje, kamor se živali zatečejo pred neurjem, nosi sporočilo, da je od velikosti in udobja, bolj pomembno skromno zavetje v dobri družbi. Na delavnici se bomo srečevali z jezikom, ki ga govorijo prostorske strukture. Iz gline bomo izdelovali bivališča, ki bodo nosilci določenih pomenov. Na ta način bomo spoznavali korelacijo prostora z njegovim pomenom.

Program izobraževanja za otroke na področju arhitekture in prostora Igriva arhitektura že deseto leto deluje pod okriljem Centra arhitekture Slovenije. Tudi letos so k sodelovanju povabili arhitektke in arhitekte, ki bodo otrokom na sproščen in igriv način odpirali nove svetove ter jih skupaj z njimi gradili.

Projekt podpiramo na Mestni občini Ljubljana.

 

Preberite tudi: