sreda, 18. 5. 2022

Podelili smo 14 novih certifikatov LGBT prijazno

Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji, 17. maj, smo v Mestni občini Ljubljani obeležili s podelitvijo certifikatov LGBT prijazno in okroglo mizo Vključevanje mladih LGBT+ v delovno okolje.

Spoštujmo in bodimo prijazni do vseh!

Certifikat »LGBT prijazno« je namenjen predvsem ozaveščanju. LGBT-osebe se namreč soočajo z zadregami, problemi in diskriminacijo, ki je heteroseksualne, cisspolne osebe včasih niti ne opazijo, saj izhajajo iz svojega stališča in jim je tak pogled samoumeven. Cilj je, da se znotraj delovnega okolja in navzven do strank ustvari klima, ki bo pozitivna za vse. 

Certifikat LGBT prijazno. Foto: A. Petkovšek
Certifikat LGBT prijazno. Foto: A. Petkovšek

 

Letošnji prejemniki certifikata

Certifikat so prejeli:

- Bunker, Ljubljana
- Društvo Gledališče Glej
- Javni zavod Šport Ljubljana
- KVI, d.o.o.
- Malinca d.o.o.
- Merck Sharp & Dohme, Inovativna zdravila d.o.o.
- Mesto žensk, društvo za promocijo žensk v kulturi
- Sensilab d.o.o.
- Sinter Ljubljana d.o.o.
- Univerza v Ljubljani
- Valina upravljanje, d.o.o.
- Valina, d.o.o.
- Valina varovanje d.o.o.
- Valina care, d.o.o.

Od leta 2014 smo v Mestni občini Ljubljana podelili več kot 50 certifikatov »LGBT prijazno«.

Vključevanje mladih LGBT+ v delovno okolje

Po podelitvi je sledil kratek pogovor na temo vključevanj mladih LGBT+ v delovno okolje, ki ga je vodila Eva Gračanin. Svoj pogled in izkušnje so predstavili dr. Roman Kuhar iz Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Nejc Jaka Sekula iz Novartisa ter Leopold Štefanič in Aljaž Osredkar.

Okrogla miza Vključevanje mladih LGBT+ v delovno okolje. Foto: A. Petkovšek
Utrinek z okrogle mize Vključevanje mladih LGBT+ v delovno okolje. Foto: A. Petkovšek

 

Po različnih raziskavah mladi v Sloveniji pogosto niso zabeleženi v evidenci brezposelnih, a njihov status kaže, da nimajo redne zaposlitve oziroma delajo prek prekarnih oblik dela. Podatki iz tujih raziskav kažejo, da nenormativna osebna okoliščina, kot so nenormativne spolne usmerjenosti, spolne identitete, spolni izrazi, položaj mladih na trgu dela še poslabšuje.
V delovnem okolju preživimo dobršen del svojega življenja, zato je izredno pomembno, da je okolje vključujoče in senzibilno do različnih osebnih okoliščin. Raznolikost nas namreč krepi, doprinese do boljšega počutja zaposlenih, hkrati pozitivno vpliva na kakovost dela in s tem na rast podjetja oziroma organizacije. Vsi imamo tako socialno in moralno dolžnost, da sprejemamo LGBT+ ljudi kot enakovredne članice in člane družbe in prispevamo svoj košček k vključujoči in raznoliki družbi.

 

Preberite tudi: