sreda, 1. 12. 2021

Podelili smo Rožančeve nagrade 2021

V Mestni hiši smo v torek, 30. novembra 2021, podelili nagrade Marjana Rožanca, najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana s področja športa.

Rožančevo nagrado za izjemne športne dosežke je prejela Maruša Mišmaš Zrimšek

portret Maruše Mišmaš Zrimšek

Maruša Mišmaš Zrimšek že več let sodi v ožji svetovni vrh v disciplini 3000 m zapreke. Kljub treningu je tudi odlična študentka Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Njena atletska pot se je pričela v AK Špela v Grosuplju, leta 2012 pa nadaljevala v AD MASS Ljubljana, kjer je vrsto let kazala nadpovprečne rezultate na evropskem nivoju. Olimpijske igre v Riu ji zaradi poškodbe ahilove tetive niso bile usojene, je pa okrevanje po poškodbi in sodelovanje z novim trenerjem Tevžem Korentom pokazalo, da gredo njeni rezultati samo še navzgor. Poleti 2021 je kar dvakrat postavila nov državni rekord v teku na 3000 m zapreke, zadnjega na OI Tokio 2020. S fantastičnim tekom je v najhujši svetovni konkurenci osvojila vrhunsko šesto mesto.

Nagrade za delo v daljšem časovnem obdobju na strokovnem in organizacijskem področju so prejeli

Primož Kališnik

Primož Kališnik

Novinar, urednik ter ustanovitelj športnega društva Novice Extreme Primož Kališnik že več kot tri desetletja skrbi za širjenje športne rekreacije in utrjevanje njenega statusa v ljubljanski in slovenski družbi. Kot urednik pri Slovenskih novicah in Poletu je v našel sinergijo med vsemi udeleženci v športu, njegovo delovanje pri Stop teamu, Novicah Extreme in Klubu Polet pa je presegalo novinarske in uredniške okvire. Bil je spiritus movens pobud, prek katerih so svoje moči in znanje združili nekateri najboljši slovenski vrhunski športniki, strokovnjaki v športu, športne organizacije in državne institucije, sponzorji in mediji ter tudi številni športni sleherniki, ki po njegovi zaslugi dihajo za šport.
Največji pečat pa je vendarle pustil pri ljubljanski in slovenski športni rekreaciji, saj je pomagal pri njenem razcvetu. Primož Kališnik je ljubitelje športa združil v eno družino, skozi objave v Poletu pa je laični javnosti približal kakovostno športno udejstvovanje in zdrav način življenja.
Kot novinar in urednik je podprl vseh 25 ljubljanskih maratonov, tudi pri Pohodu po Poti ob žici in teku trojk je z inovativnimi in zanimivimi prispevki dvigoval prepoznavnost in priljubljenost. Sodi tudi med največje podpornike Maratona Franja. Je namreč navdušen kolesar, ki je pomagal tudi pri ustanovitvi in prepoznavnosti ljubljanske ženske profesionalne kolesarske ekipe.
Ustanovil je klub Novice Extreme, in med drugim tako pomagal športnikom iz različnih športnih panog, ki so bili nekdaj manj medijsko zanimivi. Prvi v Ljubljani je ustanovil vodene vadbene tekaške in kolesarske skupine, kar je pomenilo nov način organiziranja tudi pri drugih.
Kot skromno pravi, nikoli ni preveč razmišljal o tem, kaj vse je naredil, želel si je le, da bi se ljudje gibali in bili zdravi.

Stevan Paspalj

Stevan Paspalj

Stevan Paspalj je človek, ki je svoje življenje posvetil udejstvovanju na športnem področju. Težko je najti človeka, ki bi toliko ljubezni in energije posvečal prav temu. V ŽŠD Ljubljana je bil zaposlen 28 let in 12 let v Javnem zavodu za Šport Ljubljana. Zaradi velike ljubezni do športa je bil izjemno posvečen urejanju športnih površin na igriščih sedaj Športnega parka Šiška. Njegov delavnik ni trajal le 8 ur, tudi v svojem prostem času je bil vedno prisoten in pripravljen pomagati pri organizaciji treningov mnogih športov, ki so domovali na stadionu. Poleg delovnih obveznosti je tudi prosti čas posvetil amaterskemu športnemu delu v številnih športnih kolektivih. Med mnogimi športniki in športnimi delavci je izjemno priljubljen. Stevan Paspalj ni nikoli spraševal za plačilo svojega dela. Njegova največja ljubezen je bil NK Ljubljana, kjer je z vestnim delom trenerja najmlajših nadobudnih nogometašev in delom nogometnega sodnika pomagal pri razvoju kluba. Bil je član Šahovskega in Balinarskega društva, ter se aktivno udejstvoval pri tabornikih.
Včasih se nekoliko pozabi, da je doprinos oseb, ki svoje življenje posvetijo športu na drugačen način, enako vreden kot doprinos profesionalnih športnikov. Le-ti se še danes s spoštovanjem in lepimi besedami zahvaljujejo amaterskim športnim delavcem za ves njihov trud in vloženo natančno delo na športnih objektih, kjer so se odvijali mnogi športni dogodki.
Stevan Paspalj je človek, srčno predan športu in njegovo dolgoletno delo amaterskega športnega delavca to tudi potrjuje.

Dr. Marta Bon

dr. Marta Bon

Že kot dijakinja in študentka je bila dr. Marta Bon odlična rokometašica. Svojo športno pot je pričela v RK Novo mesto, nadaljevala v RK Belinki Olimpija kjer je nosila kapitanski trak ter bila dvakrat polfinalistka evropskega pokala pokalnih prvakov Evrope in trikrat finalistka pokala Jugoslavije, posvetila pa se je tudi študiju na Fakulteti za šport. Kasneje je kot trenerka in igralka prestopila v RK Krim. Zaradi materinstva je za kratko svojo športno pot prekinila, vendar se je kmalu priključila strokovnemu timu RK Krim, v katerem je kar nekajkrat prevzela mesto glavne trenerke. V času njenega trenerskega dela se je RK Krim Mercator uvrstil med osem najboljših moštev v Evropski ligi prvakinj. Poleg trenerskega dela v RK Krim Mercator je bila v treh mandatih (1996, 2003 in 2013) imenovana tudi za selektorico slovenske ženske rokometne reprezentance. Z njo se je uvrstila na svetovno prvenstvo v Nemčiji in v istem letu je na Sredozemskih igrah v Bariju njena izbrana vrsta dosegla 3. mesto, kar je bila prva medalja za žensko rokometno reprezentanco v Sloveniji. V njenem drugem mandatu je s svojimi rokometašicami dosegla največji uspeh v zgodovini ženskega rokometa – uvrstitev med osem najboljših ekip na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem, ki ga še do danes ni nihče presegel.
Dr. Marta Bon, zaposlena na Fakulteti za šport v Ljubljani, je odlična pedagoginja, raziskovalka in publicistka, napisala je mnoge odlične kolumne za revijo Polet. Njena bibliografija obsega preko 200 strokovnih in znanstvenih del v priznanih domačih in tujih revijah. Na mnogih domačih in mednarodnih znanstvenih simpozijih predstavlja svoje znanstvene raziskave ter rezultate, ki posegajo na različne sfere znanstvenega raziskovanja in doprinašajo k še boljšemu razvoju športa. Zlasti pomembno je bilo njeno imenovanje v skupino predavateljev Evropske rokometne federacije, kar jo je od 2012 leta dalje pripeljalo v članstvo skupine EHF – kjer je bila izvoljena za članico WHB (Womens handball board). Na podlagi številnih referenc in plodnosti njenega delovanja je od oktobra, 2021 tudi članica izvršnega odbora Evropske rokometne zveze, kar je izredno priznanje za njeno dolgoletno delo v rokometu.
Dr. Marta Bon je poseben fenomen slovenske športne stroke. Kot ženska strokovnjakinja na področju treniranja prebija meje, saj dolgo pred njo (in verjetno tudi za njo) ni bilo in ne bo ženske, ki bi ob uspešni univerzitetni karieri, toliko prispevala slovenskemu športu. Vseskozi je prevzemala naloge, za katere so mnogi mislili, da jim ne bo kos. Vendar je vse zadane obveznosti opravila izredno korektno, strokovno in pošteno ter se s svojim znanjem prebila med vodilne slovenske rokometne strokovnjake in pedagoge, zato je še kako cenjena tudi v mednarodnem merilu.

O nagradi...

Nagrada Marjana Rožanca je najvišja nagrada Mestne občine Ljubljana na področju športa, ki jo lahko prejmejo amaterski športni delavci, športniki, športni pedagogi, profesionalni športni delavci in športni novinarji za izjemne športne dosežke v preteklem letu oz. za uspešno delo v daljšem časovnem obdobju.

Preberite tudi: