petek, 30. 10. 2020

Pogovor z malim princem

Mreža Unescovih kreativnih mest, katere članica je tudi Ljubljana, razpisuje pisateljski natečaj »Pogovor z malim princem«.

Natečaj je navdihnil Mali princ, najbolj prevajano delo francoske književnosti. Z natečajem ob 120. obletnici avtorjevega rojstva vabimo mlade, da se povežejo z izročilom, ki je spodbudilo sanje številnih generacij tako otrok kot odraslih. Z bistveno razliko: tokrat gre za namišljeni pogovor med mladim princem in deklico v karanteni oziroma osami.

Pustite domišljiji prosto pot in si zamislite, kako pride mali princ k deklici na obisk. Napišite, kaj se pogovarjata, kakšna so njuna čustva, morda celo skupne vrednote, ki vodijo v lepši, srečnejši, ustvarjalnejši in bolj trajnosten svet.
Delite svojo zgodbo z drugimi! Prispevke je mogoče oddati v angleščini, arabščini, francoščini, kitajščini, ruščini ali španščini.

Natečaj je del pobude #LearningPlanet (#planetučenja), pri kateri poleg Unesca sodelujeta še Sklad za mlade Antoina de Saint-Exupéryja in Stories Labo. Podrobnosti o natečaju in načinih sodelovanja najdete tukaj.

Ljubljana, Unescovo mesto literature

Potem, ko je Ljubljana v letu 2010 nosila naziv svetovna prestolnica knjige, smo leta 2015 prejeli še stalni naziv mesto literature, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom, ki se zavedajo pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta.

Ta naziv nosi le 39 mest na svetu, v Ljubljani pa smo se ob kandidaturi zavezali, da bomo še naprej spodbujali bogato literarno dogajanje v mestu, omogočali varen dom literarnim ustvarjalcem z vsega sveta preko sodelovanja v mreži ICORN, promovirali branje in dostopnost knjige za vse starostne skupine ter podpirali dobro razvito knjižno infrastrukturo.

Smo med finalisti za naziv Evropska prestolnica kulture 2025

S podporo 25 občin Ljubljanske urbane regije kandidiramo za naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) 2025, najpomembnejšo pobudo Evropske unije na področju kulture. Uvrstili smo se med štiri finaliste, odločitev o zmagovalnem mestu pa še ni znana.

Temeljni cilj programa EPK je poudarjanje bogastva in raznolikosti evropskih kultur ter skupne kulturne dediščine, kakor tudi spodbujanje medkulturnega dialoga in večanje medsebojnega razumevanja med evropskimi državljani.

V Mestni občini Ljubljana vidimo kandidaturo za naziv EPK 2025 kot priložnost za uresničevanje strateških razvojnih ciljev mesta in regije.

 

Preberite tudi: