četrtek, 18. 6. 2020

Poletna muzejska noč v Ljubljani

Muzej in galerije mesta Ljubljane ter MGLC s Švicarijo se pridružujejo Poletni muzejski noči, ki bo to soboto, 20. junija 2020. Njihova vrata bodo odprta od 18. ure do polnoči, v tem času pa pripravljajo raznovrstne brezplačne dejavnosti.

Mestni muzej Ljubljana

Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

foto

Izberite svoj najljubši ljubljanski čas! Spoznajte zgodovino Ljubljane, njen pomemben geostrateški položaj ter izjemne dogodke od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih, se na razstavi srečajte tudi z vsakdanjim življenjem v mestu in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.
Družinski ogled razstave
S tiskanim družinskim vodnikom se podajte na samostojno raziskovanje razstave o zgodovini Ljubljane. Izbirate lahko med vodnikom za mlajše "Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano (4+)" ali malo starejše otroke "Kako je nastajalo najlepše mesto na svetu (8+)."

Knjiga. Znanje. Razum. Od protestantizma do razsvetljenstva (1500–1800)

Kako so prve tiskane knjige v slovenskem jeziku, organizirano javno šolstvo, moški izobraženec v baročnem salonu, zbirke nenavadnosti v kabinetih čudes ter srečevanja v krožku razsvetljencev tlakovali duhovno in kulturno podobo Ljubljane, lahko spoznate na sprehodu skozi 300 let zgodovine, od časa protestantizma do razsvetljenstva.

Družinski ogled razstave
Družine lepo vabljene, da se podate na pot raziskovanja skozi 300 let zgodovine. V pomoč vam bo otroški vodnik Čudomara!

Prva velika izkopavanja Emone. O arheologiji iz zgodovinske perspektive

Zgodovina raziskovanj Emone je dolga več stoletij in polna razburljivih odkritij, navdušenja, pa tudi pozabljanja in ponovnih odkrivanj. Od blizu si oglejte dragoceno muzealijo, več kot 100 let staro maketo Emone, narejeno iz organskih materialov in mozaik "Čebelice."

Mestna galerija Ljubljana

Svobodno sonce, skupinska razstava

Po Better Doggy Style Than No Style (2016) ter Prrrrrrr (2018) razstavah se moška in ženska umetniška sestava tokrat združujeta in usklajujeta poglede in pozicije na razstavi Svobodno sonce. Čas na prelomu iz predkoronskega v karantenski čas, energetski naboj medsebojnega komuniciranja in zabavni premisleki o vsebini razstave, so v referenčnem okviru fuzije obeh spolov pripeljali do integralnega jedra – skupnega glasbenega videa v slogu Band Aida.

Plečnikova hiša

foto
Foto: Matevž Paternoster

Ogled Plečnikove hiše

Z brezplačnim vodenim ogledom pokukajte v originalno ohranjeno Plečnikovo domovanje. Vodstva vsake pol ure za skupine do 7 ljudi (samostojni ogledi niso možni). Obvezne vnaprejšnje rezervacije mest sprejemamo v četrtek in petek, 18. in 19. 6., od 8.00 do 14.00 na prijava@mgml.si.

Plečnikove tržnice: Bogastvo skritih detajlov

Razstava ponuja nekatere nove uvide v sicer skrite detajle arhitekture osrednje ljubljanske tržnice. Pri tem izstopajo najrazličnejše oblike betonskih strešnikov (kar 27!), ki prekrivajo enokapno streho pokritih tržnic in za katere je bilo potrebno izdelati ustrezne replike.

Okna naj bodo bela, bela, čista

Projekcija dokumentarnega filma o prenovi Plečnikove hiše

Zvočna kopel v zeleni oazi Plečnikovega vrta v središču Ljubljane (od 20.30 do 22. ure)

Naj bujno zelenje, spokojna drevesa, dehteče cvetje in raznovrstne oblike arhitekturnih elementov s Plečnikovega vrta to noč ponudijo ozadje vaši sprostitvi ob zvokih himalajskih posod, gongov in drugih zvočil. Zvočno kopel bo za vas pripravila dr. Helena Korošec. Število mest je omejeno. Prijave zbiramo na prijava@mgml.si.

Galerija Jakopič

Videnje 20/20: Skupnost. Sodobna indonezijska družbeno zavzeta fotografija

27 fotografov, raznoliki projekti, samosvoja videnja indonezijskih skupnosti ter družbenega življenja v državi, ki jo pogosto enoznačno razumemo le v okvirih splošnih stereotipov, na razstavi pričarajo kulturno prostranost Indonezije.
Družinski ogled razstave
Družine, na blagajni vprašajte po Vodniku za mlade radovedneže.

Pogovor s sodelujočimi fotografi in kuratorji razstave "Videnje 20/20: Skupnost" (ob 15. uri)

Pogovor bo potekal preko spleta in bo v angleškem jeziku. Zagotovite si virtualni sedež tukaj ali pa se nam pridružite kar v Galeriji Jakopič, kjer bomo pogovor predvajali v živo.

Svetloris, ustvarjalna delavnica (od 18. do 20. ure)

Risanje s svetlobo nam približa bistvo fotografije same, prenesene v digitalni svet: je izredno kreativna tehnika umetniške fotografije, pri kateri rišemo vzorce z barvnimi lučkami, medtem pa odprta zaslonka fotoaparata v dolgi ekspoziciji beleži naše svetlobne poteze.

Galerija Vžigalica

Svetlobna gverila: Pet elementov

Grški filozof Aristotel je peti element definiral kot eter, skrivnostno snov vesolja, v starejši indijski kozmološki tradiciji pa srečamo soroden pojem, poimenovan akaša. Pet elementov tako materialni svet ne le zaobjema, temveč ga tudi presega. Na festivalu sodelujočim umetnikom – slovenski umetniki se tudi letos po večini predstavljajo z novimi, posebej za festival izdelanimi projekti – smo prepustili, da peti element opredelijo po svoje.

Galerija Tobačna

Viktor Bernik: Ha, ha, ha!

Sodobne družbe se Bernik loteva z igrivostjo in humorjem, kar mu omogoča prehajanje iz polja slike v risbo, video, grafiko, pa tudi v prostorske postavitve, intervencije in dogodke.

Bežigrajska galerija 2

Ervin Potočnik: Prinašalci (od 18. do 20, ure)

Avtorjeva pripoved o ljudeh se nam kaže na 22 velikih slikah, polnih simbolike. Izstopajo močno kontrastirane stilizirane figure, ki lebdijo sklenjene v beli praznini, kot nekakšni prinašalci iz neznanega obreda.

Arheološki park Emona

foto

Od 18. do 20. ure: Poletno muzejsko noč lahko začnete na prostem in ob uri, ko je še svetlo ter se sprehodite po urejenem arheološkem parku sredi Ljubljane. Tam odkrijete ostanke nekdanje emonske stanovanjske poselitve. Če se želite sprehoditi po celotni 1,2 km dogi krožni arheološki poti, v muzeju vprašajte za zemljevid Emone. Vaš ogled je samostojen, vodstva niso organizirana.

Rimljani v Ljubljani (od 18. do 22. ure)

Večerni obisk Arheološkega parka Zgodnjekrščansko središče bo v življenje povrnil spečo Emono. Zvoki tamburina bodo obudili štiri rimske duhove – matrono, legionarja, učiteljico in škofa – ki vas bodo z zanimivo pripovedjo popeljali skozi ostanke rimske stanovanjske zgradbe, zasebne terme, čudovite večbarvne mozaike z zgodnjekrščansko simboliko, krstilnico z bazenčkom in krščansko baziliko.

Igrano vodstvo za družine (ob 18. uri) in za odrasle (ob 21. uri)

Zaradi omejenega števila oseb na lokaciji, se bo igrano vodstvo ponovilo vsakih 20 minut. Prosimo, da svoj termin rezervirate na prijava@mgml.si ali 012412506

 

MGLC in Švicarija

Brezplačen ogled razstav Andreja Škufce Črni trg in Agnes Momirski siXren (Verbum Medicinae)

Dvorišče pred Gradom Tivoli: CIRKULIRANJE – Cirkuško rajanje (od 16. do 19. ure)

Predstave, delavnice za družinsko občinstvo v organizaciji Zavoda Bufeto.
(V primeru slabega vremena se prireditev odvije dan pozneje, 21. junija.)

Švicarija: Vedeževanje iz tarot kart z Agnes Momirski (od 19. do 23. ure) 

foto

Individualni spletni pogovori z umetnico Agnes Momirski, obvezna predhodna prijava na 01 2413 812
V sklopu Poletne muzejske noči bo v MGLC Švicariji Agnes Momirski po videozvezi iz Rotterdama obiskovalcem omogočila brezplačno tarot in/ali astrološko vedeževanje. Zainteresirani udeleženci morajo termin rezervirati na blagajni MGLC oziroma po telefonu.

Agnes Momirski verjame, da sta astrologija in tarot ključni praksi v vsakodnevnem notranjem delovanju. Sta načina za odkrivanje arhetipov in časovnih načrtov do naše notranje mitologije, saj razkrivata sinhronost, simbole in poetično senzibilnost. Astrologija igra pomembno vlogo v njeni umetniški in raziskovalni praksi, prav tako je ključna za razumevanje načinov uglasitve z naravnimi cikli.
Dogodek se odvija v sklopu samostojne razstave Agnes Momirski siXren (Verbum Medicinae), ki je v MGLC Švicariji na ogled do 2. avgusta 2020.

Grad Tivoli: Glasba z balkona (koncert): Zvezdana Novakovič, pevka, harfistka in performerka (od 20. do 21. ure)

Zvezdana Novaković ZveN je vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka. Njen ustvarjalni razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavnih tradicij do elektronike, od lutk do uprizoritvenih presežkov, od klasike do džeza, od poučevanja vokalnih tehnik prek študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alterklubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen ZveN. "Težko je to postaviti v en paket. Je pa mogoče. A uvesti je treba nova pravila," pravi.


Vstop na vse dogodke je prost.
Preživite z nami najlepšo poletno noč!

 

Preberite tudi: