sreda, 8. 3. 2023

Pozdravimo pomlad z Gregorčki

V soboto, 11. marca 2023, na predvečer Gregorjevega, ko se ptički ženijo, bo ob Gradaščici na Eipprovi ulici potekala tradicionalna brezplačna prireditev Pozdrav pomladi – Gregorčki.

Pestro dogajanje se bo začelo ob 13. uri, obiskovalce pa čakajo številne delavnice za otroke, glasbeni nastopi, na voljo bo kulinarični kotiček, nastopil bo tudi Adi Smolar.
Otroci, starši in obiskovalci bodo svoje gregorčke lahko izdelovali in spuščali cel dan, med 18. in 20. uro bo sledilo večerno spuščanje gregorčkov v soju sveč in vrtnih ognjev. Prireditev, ki jo ob podpori Turizma Ljubljana že 28. leto zapored organizira Staroljubljanski zavod za kulturo, predstavlja tudi zaključek prvega festivala LUV fest, ki v Ljubljani poteka od 8. februarja.

Kreativnost in varovanje okolja

Posebna pozornost prireditve je namenjena razvoju kreativnosti otrok in varovanju okolja. Organizator želi spodbuditi uporabo biološko razgradljivih in ekoloških odpadnih materialov za izdelovanje gregorčkov, zato je pripravil številne likovne in izobraževalne delavnice, na katerih muzejski kustosi, pedagogi likovnega in tehničnega pouka, vzgojitelji v vrtcih in študenti umetnosti osveščajo otroke ter jim pomagajo pri izdelavi ladjic. Delavnice potekajo po številnih šolah in vrtcih, v Etnografskem muzeju, v Botaničnem vrtu v Ljubljani in v Kinodvoru, pa tudi na sami prireditvi.
Del delavnic in same prireditve so tudi aktivnosti za ekološko osveščanje udeležencev. V okviru prireditve bo ob 13.15 uri potekala zabavna igrana točka Kako pravilno reciklirati. Sledile bodo likovne, ustvarjalne, izobraževalne in interaktivne delavnice, med njimi delavnica o gnezdenju in spoznavanju mestnih ptic.
Prireditev bo popestril glasbeni program, predstavili se bodo učenci Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ob 16. uri pa bo nastopil Adi Smolar. Dogodek bosta povezovala Inan Du Swami in Mojca Špik in ga nadgradila s svojimi igranimi in akrobatskimi vložki.

Izdelajte svojega gregorčka

Pred prireditvijo bodo potekale otroške likovne delavnice izdelovanja gregorčkov:

  • v petek, 10. marca, ob 17. uri v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani (Ižanska cesta 15, Ljubljana). Delavnica je primerna za otroke od 5. leta dalje (mlajši otroci v spremstvu staršev) in odrasle.
  • v soboto, 11. marca, ob 10. uri v Kinodvoru (Kolodvorska 13, 1000 Ljubljana)

Pozdrav pomladi z Gregorčki

Pozdrav pomladi – Gregorčki je tradicionalna brezplačna prireditev, s katero se spominjamo starega ljudskega običaja, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih cokel z gorečimi svečkami po potokih simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Po starem julijanskem koledarju se pomlad pričenja na dan svetega Gregorja, 12. marca, zato bodo na predvečer gregorjevega, 11. marca, med 13. in 20. uro, otroci s starši na Eipprovi ulici v Trnovem po Gradaščici lahko spustili svoje gregorčke – ladjice s svečkami.

V primeru dežja bo program potekal v Slovenskem etnografskem muzeju.

 

 

Preberite tudi: