petek, 3. 2. 2023

LUV fest – festival Ljubezni, Umetnosti in Vandranja

V Ljubljani se bo letošnjo zimo prvič odvil povsem nov festival Ljubezni, Umetnosti in Vandranja – LUV fest. Začel se bo na praznik slovenske kulture, 8. februarja, simbolično pa ga bo 12. marca sklenilo gregorjevo, dan, »ko se ptički ženijo«.

Prebivalci Ljubljane in obiskovalci bodo v tem času lahko uživali v posebnem okrasju mesta, se zabavali na številnih dogodkih, z ljubeznijo do kulture, umetnosti, naše kulturne dediščine in romantične ljubezni. LUV fest ima pomemben povezovalen element, saj povezuje številne ljubljanske kulturne institucije, umetnike, hotelirje, gostince in druge ponudnike, ki soustvarjajo program festivala. Ta prinaša tudi posebna doživetja, med njimi vodenje na temo ljubezni – vandranje po Ljubljani, ki bo udeležence popeljal po vseh kotičkih mesta, ki so del zgodbe LUV festa. Brezplačna predstava Reka sedmerih imen bo ponudila vizualno impresiven spektakel na Šuštarjevem nabrežju pri Vrazovem trgu in predstavila zgodbo o Ljubljanici ter njeni mitski zgodovini. Številne aktivnosti bodo na voljo tudi za najmlajše, ki si bodo med drugim lahko ogledali otroški film Ptičje prigode v Kinodvoru, na brezplačnih delavnicah izdelali gregorčke in jih nato na prireditvi Pozdrav pomladi spustili po Gradaščici. Ljubitelji plesa se bodo lahko udeležili raznovrstnih plesnih dogodkov, dogodki za samske pa so namenjeni vsem, ki si želijo poiskati partnersko ljubezen.

Foto: Primož Bregar, Turizem Ljubljana
Foto: Primož Bregar, Turizem Ljubljana

   

»Domačini in obiskovalci bodo lahko več kot mesec dni uživali v posebnem okrasju mesta, spoznavali edinstvene zgodbe Ljubljane na vodenih doživetjih, ustvarjali nepozabne spomine s fotografiranjem na izbranih lokacijah, uživali na koncertih, razstavah in drugih kulturnih dogodkih, se udeleževali ustvarjalnih delavnic, se razvajali s kulinaričnimi presežki, pri čemer bo celotno dogajanje prežeto z ljubeznijo. Ne zgolj romantično, temveč tudi z ljubeznijo do kulture, umetnosti, dediščine,« pojasnjuje direktorica Turizma Ljubljana mag. Petra Stušek.

Dogodki ljubljanskih kulturnih zavodov  

Javni zavodi s področja kulture so v sklopu LUV festa pripravili dogodke za vse generacije.  

Kinodvor za vse generacije

Pticje prigode 2

4., 11. in 25. februarja ter 11. marca bo v Kinodvoru ob 10. uri 27-minutni sklop likovno in vsebinsko raznolikih ptičjih prigod za najmlajše, v pozdrav gregorjevemu in pomladi.

10. in 14. februarja obiskovalce Kinodvora čaka Noč erotičnega filma. V letu 2023 mestni kino Kinodvor praznuje jubilejno deseto edicijo programa Kinosloga. Retrosex., s katerim se spominjajo legendarnega erotičnega kina Sloga in oživljajo sočno zgodovino filmske erotike. 

Ljubezen do... v Mestnem muzeju Ljubljana 

Foto: Andrej Peunik, MGML
Foto: Andrej Peunik, MGML

   

Ljubezen ni ena. Ljubezni je več. Svojo ljubezen do novih spoznanj uresničite na vodenem ogledu v Mestnem muzeju Ljubljana po večtisočletni zgodovini Ljubljane in njenih ljudi, ki so se predajali različnim ljubeznim. 

Čudež Pionirskega teatra in Valentinov ples v Festivalni dvorani

Cudez Dejan Nikolic
Foto: Dejan Nikolić, vir Pionirski teater

   

14. februarja ob 20. uri si lahko v Festivalni dvorani ogledate zabavno komedijo Čudež zakoncev Jane (Tina Gorenjak) in Petra (Primož Vrhovec), ki sta zbrala pogum in se odločila obiskati partnerskega svetovalca (Jaša Jamnik). 

Na Valentinovem plesu, ki bo 17. februarja v Festivalni dvorani, se lahko zavrtite v ritmih angleškega in dunajskega valčka, tanga, foxtrota, disco foxa, sambe, cha cha cha-ja, rumbe, jivea, salse, bachate in mamba. Za ljubezensko vzdušje bo poskrbel DJ Roman, za romantično presenečenje pa Pionirski dom.

Zimski festival Festivala Ljubljana

Festival Ljubljana s 6. Zimskim Festivalom, ki bo potekal med 25. februarjem in 4. marcem, bogati mesto, izpopolnjuje umetnike in navdušuje obiskovalce. V sozvočje dogajanju letos pridružujejo 1. Mednarodno klavirsko tekmovanje Festivala Ljubljana.

Javni zavod Turizem Ljubljana v znamenju ljubezni 

Ljubljanski grad nabrezje Ljubljanice par 2019 Darko Pavlovic Luna TBWA
Foto: Darko Pavlović, Luna TBWA, Turizem Ljubljana 

   

Od 8. februarja do 12. marca se lahko vsak torek, sredo in petek ter soboto 11. februarja in marca ter 12. marca ob 15.30 uri pridružite vandranju po Ljubljani, odkrivanju njenih najbolj romantičnih kotičkov in spoznavanju mesta skozi ljubezenske zgodbe njenih prebivalcev. 

O festivalu... 

Turizem Ljubljana z LUV festivalom uresničuje strateška prizadevanja za čim večjo desezonalizacijo ljubljanskega turizma, z novim festivalom bo tako poživil meseca, ko je v mestu mirneje, tudi z vidika turističnega obiska. Cilj festivala je pozicionirati Ljubljano kot destinacijo, ki jo je treba obiskati tudi februarja in marca, meščankam in meščanom pa tudi v tem času ponuditi živahno vzdušje.

Celoten program LUV festivala je dostopen na spletni strani Turizma Ljubljana.

Preberite tudi: