ponedeljek, 26. 8. 2019

Sprejeli smo Janjo Garnbret in ostale vrhunske plezalce

Pred Mestno hišo smo pozdravili naše vrhunske športne plezalke in plezalce z Janjo Garnbret na čelu, ki so se vrnili s svetovnega prvenstva na Japonskem.

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju Hačiodži 2019 bilo najuspešnejše do zdaj, saj se je slovenska reprezentanca domov vrnila s štirimi odličji, eno olimpijsko normo in vrsto drugimi vrhunskimi rezultati.

Neverjeten uspeh Janje Garnbret

janja Garnbret

Prvo ime športnega plezanja je Janja Garnbret, edina v zgodovini tega športa, ki je na enem svetovnem prvenstvu osvojila naslov svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah, hkrati pa je tudi edina med slovenskimi športniki, ki je na enem svetovnem prvenstvu osvojila tri zlate medalje.
V Hačiodžiju se je najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, nato je postala prva ženska, ki je na istem svetovnem prvenstvu slavila v težavnosti in balvanih, nato pa edina v zgodovini športnega plezanja s trojčkom zlatih medalj v težavnosti, balvanih in kombinaciji. S skupno šestimi zlatimi odličji je ženska z največ zmagami na svetovnih prvenstvih, poleg njih ima še srebrno, na Japonskem pa si je priplezala tudi vozovnico za olimpijske igre Tokio 2020 ter postavila osebni in slovenski ženski rekord v hitrosti.

Njen uspeh je dopolnila Mia Krampl, ki je osvojila naslov svetovne podprvakinje v težavnostnem plezanju.

foto

V Hačiodžiju je slovenske barve zastopalo 13 članov reprezentance. To so Vita Lukan, Lučka Rakovec, Tjaša Kalan, Mina Markovič, Jernej Kruder, Mia Krampl, Janja Garnbret, Urška Repušič, Luka Potočar, Domen Škofic, Anže Peharc, Gregor Vezonik in Martin Bergant.

Preberite tudi: