torek, 1. 6. 2021

Predstavljamo 69. Ljubljana Festival

Tudi to poletje bo Ljubljana kulturno obarvana. V središču dogajanja bo zagotovo Ljubljana Festival, že 69. po vrsti.

Poletni Ljubljana Festival vsako leto pomembno prispeva h kulturnemu dogajanju Ljubljane, s katerim slovenska prestolnica vstopi na zemljevid svetovno pomembnih kulturno-umetniških prizorišč. Pripravlja skrbno izbran in žanrsko raznovrsten program – baletne, operne in gledališke predstave, muzikale, komorne in simfonične koncerte, Mednarodno likovno kolonijo, mojstrske tečaje, otroške in mladinske delavnice, Ljubljana Festival na Ljubljanici in še mnogo več. Številna izjemna imena nam bodo pričarala nepozabne kulturno obarvane poletne večere.

Uvod v festivalsko poletje

Tradicionalni gala koncert Poletna noč, posvečen vstopu v poletje, bo letos v znamenju izjemnega slovenskega glasbenika, skladatelja in pevca Tadeja Hrušovarja. Svojo glasbeno pot je začel v priljubljenem celjskem ansamblu The Fellows, napisal je več kot štiristo skladb, pesmi izpod njegovega peresa pa so se trajno zapisale v slovensko glasbeno zgodovino. Gala koncert Poletna noč, ki vsako leto nastane v koprodukciji RTV Slovenija in Festivala Ljubljana, je postal že tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na bisere iz zakladnice slovenske zabavne glasbe. Prisluhnete mu lahko v ponedeljek, 21. junija, ob 20.45 uri. 

Uvod in zaključen na Kongresnem trgu 

foto

Festival bomo slavnostno odprli 1. julija na Kongresnem trgu s koncertom Orkestra Marijinega gledališča pod vodstvom maestra Valerija Gergijeva
Marijino gledališče v Sankt Peterburgu se ponaša s statusom enega najimenitnejših središč za glasbo in uprizoritveno umetnost na svetu. Orkester Marijinega gledališča in maestro Valerij Gergijev, ki ga vodi od leta 1988, že vrsto let razvajata slovensko poslušalstvo z nepozabnimi gostovanji na Ljubljana Festivalu. Sanktpeterburški orkester bo na tokratni otvoritvi Ljubljana Festivala pod taktirko Gergijeva izvedel simfonično pesnitev Bela krajina legende slovenske resne glasbe M. Kozine. Zazvenela bo tudi mojstrovina H. Berlioza, tragična Fantastična simfonija.

Uvodnemu spektaklu bodo celo poletje sledile številne umetniške poslastice, vse do 8. septembra, ko bomo festival prav tako na Kongresnem trgu zaključili s koncertom Simfoničnega orkester radia ORF z Dunaja.

Varnost na prvem mestu

Na prireditvah bo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje ustrezno poskrbljeno tako za obiskovalce kot za nastopajoče. Obiskovalce prosimo, da se obveznih in priporočenih preventivnih ukrepov za omejevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 dosledno držite ter s tem poskrbite za svoje zdravje in zdravje drugih. 

Preberite tudi: