torek, 25. 2. 2020

Koronavirus - preventivni ukrepi za preprečevanju okužbe

V Mestni občini Ljubljana spremljamo razmere v zvezi s koronavirusom ter sledimo navodilom Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kot so izpostavili na NIJZ, je pri preprečevanju okužbe s koronavirusom, tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.

foto

  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.

foto

  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

24-urna številka v ZD Ljubljana

V Zdravstvenem domu Ljubljana je, z namenom ozaveščanja o pravilnem preventivnem ukrepanju, vzpostavljena telefonska številka 031 619 255, ki je dosegljiva 24 ur na dan.
Več informacij je dostopnih tudi na spletni strani NIJZ.

Ravnajte odgovorno 

Znova vas prosimo: v primeru znakov okužbe  - če imate vročino nad 38°C in kašljate ter ste bili v zadnjih 14 dneh na območjih, kjer je prisoten koronavirus oziroma ste bili v stiku z okuženimi osebami, morate ostati doma in najprej po telefonu poklicati ambulanto vašega osebnega zdravnika, kjer boste prejeli vsa nadaljnja navodila. Poleg tega nekateri pacienti ob prihodu v Zdravstveni dom še vedno ne povedo po resnici, zakaj prihajajo in kakšne znake imajo. Odgovornost vsakega posameznika je, da za varnost vseh navede točne in resnične podatke.

Vse ostale paciente, ki prihajajo na zdravstveno obravnavo, pa bo ob vstopu v zdravstveni dom medicinska sestra povprašala po njihovem zdravstvenem stanju, morebitnem gibanju na ogroženih območjih ter stikih z okuženimi osebami. 

Preberite tudi: