sreda, 29. 5. 2019

Pridi na celodnevno rajanje s knjigami!

V Vodnikovi domačiji Šiška bo v soboto, 1. junija 2019, potekal 5. Otroški knjižni festival, eden izmed pomembnih projektov na področju spodbujanja branja v Ljubljani.

Enodnevni Otroški knjižni festival predstavlja dan knjig za otroke. Založniki po ugodnih cenah ponujajo knjige za dolge poletne počitnice, prostori in vrt Vodnikove domačije pa cel dan pokajo od knjižnega dogajanja.

foto Divja misel

Festival bo v vsakem vremenu, vsi dogodki so brezplačni!

Program

 • od 10. do 19. ure: Otroški knjižni sejem - knjige čakajo na vas, da z njimi preživite poletje. K branju vabi tudi tricikel Mestne knjižnice Ljubljana s projektom Poletavci-poletni bralci.
 • od 10. do 19. ure:  Knjižnica pod krošnjami - rezplačno branje, listanje in uživanje.
 • od 12. do 19. ure:  Pravljični studio - pravljični studio otroke na zanimiv in ustvarjalen način seznanja s svetom pravljic. Edinstvena interaktivna igralnica kar poka od pravljic z vsega sveta ter bajeslovnih in pravljičnih bitij. Pripovedovalski pripomočki obiskovalce vabijo k pripovedovanju.
  Vodena obiska studia s pripovedovalko Katjo Puntar ob 12.30 in 17.45 uri (5+, 40 min).
 • od 10. do 19. ure: Razstava Črkoslik - črke ali slike? Oboje! To so črkoslike, nove umetnije.
 • ob 10. uri: predstava Lov na medveda (3+, 30 min): »Mi gremo na medveda. Velikega medveda. In nič se ne bojimo. Zares prekrasen dan!« Greste z nami? Slikaniška klasika Lov na medveda s svojim ritmom, ponavljanji in zvočnim slikanjem kar kliče po skupinskem ustvarjanju.
  Pripoved in glasba: Alenka Marinič in Justin Durel. Predstava je nastala po knjižni predlogi Michaela Rosna in Helen Oxenbury Lov na medveda, prevod: Anja Štefan (Mladinska knjiga, 2015).
 • ob 10. uri: delavnica Pravljični vlog (9+, 120 min) - izberi si ozadje in pravljične pripomočke, izmisli si zgodbo in posnemi pravljični vlog. Delavnico vodi Špela Frlic. Obvezne prijave do zapolnitve mest na: spela.frlic@divjamisel.org.
 • ob 11. uri: predstava Kako je Oskar postal detektiv  (6+, 35 min) - ko je bil Oskar še otrok, se je bal, da zaradi težav, ki jih je imel pri branju, ni dovolj pameten, da bi postal detektiv. Menil je, da bi mu lahko pomagal kamen modrosti. A, medtem ko ga je iskal, se je izkazalo, da ima kljub težavam z branjem pameti popolnoma dovolj.
  Avtor, režiser in igralec: Andrej Rozman Roza.
  Predstava je nastala po knjižni predlogi Andreja Rozmana Roze: Kako je Oskar postal detektiv (KUD Sodobnost International, 2007)
 • ob 11.30 uri: delavnica Črkoslike (7+, 75 min) - Na delavnici otroci uporabljajo svoja, novinarska ali literarna besedila ter črke spreminjajo v slike. Delavnico vodi: Vera Stanković. Obvezne prijave do zapolnitve mest na: spela.frlic@divjamisel.org.
 • ob 12. uri: lutkovna miniaturka Obisk pri knjižnem molju Bogdanu (4+, 30 min) - Knjižni molj Bogdan živi med knjigami. Kakopak, knjiga je njegov dom in črke so njegove prijateljice. Za zajtrk rad prigrizne pesem, za kosilo zgodbo, zvečer pa si privošči uganko.
  Avtorica lutkovno literarne animacije: Katja Povše.

foto

 • ob 13. uri: lutkovna predstava Črno Belo (4+, 35 min) - Družina srečno živi v svojem belem svetu, zaščitena pred vsem tujim, črnim, česar se boji. Nekega lepega belega dne v njihov dom vstopi mačkon, ki je seveda črn. In njihova življenja se spremenijo. Spoznajte, kako.
  Priredba in izvedba: Lutkovna skupina IndiJanez
  Lutkovna predstava je nastala po knjižni predlogi Žige X Gombača: Črno belo (Miš založba, 2017).
 • ob 15. uri: pripovedovalska predstava Gospa s klobukom (6+, 35 min) - Gospa Ljudmila se nekega dne usede na kovčekmobil in se s papigo Arabelo odpravi na razburljivo potovanje. Kam jo bo peljala pot in koga bo srečala? Po predstavi lahko otroci na dvorišču preizkusijo pravi kovčekmobil in poklepetajo s papigo.
  Priredba in pripoved: Špela Frlic, ilustracije: Tanja Komadina, animacija: Andreja Goetz, glasba: Andrej Fon.
  Predstava je nastala na podlagi dela avtoric Maše Ogrizek in Tanje Komadina: Gospa s klobukom (Mladinska knjiga, 2017).
 • ob 16. uri: literarni natečaj Pišem Potopis (8+, 40 min) - Osnovnošolci so letos pisali domišljijske potopise. Izmed prispelih na natečaj smo izbrali najbolj zanimive in iskrive. Predstavili vam jih bodo otroci sami ob glasbeni spremljavi Srečka Meha.
 • ob 17. uri: pisatelj in pesnik Peter Svetina na obisku (5+, 40 min) - Z avtorjem mnogih priljubljenih knjig za otroke se bomo pogovarjali o njegovih zgodbah, jih brali in ugotavljali, kako postaneš pisatelj.
 • ob 18.30 uri: koncert za vso družino  Zverinice prijateljice (60 min) - Glasba Zverinic nekoliko spominja na ljudsko, pa tudi na bluz, rege, ska, pank, kolo, uspavanko, koračnico in še kaj. V Zverinicah prijateljicah nastopajo volk, lisjak, vešče, čuk, kavka, pèsek, mačka, miška, dinozaver in še in še zverinic ...
  Pesmi sta uglasbila Matjaž Pikalo (ki je pesmi tudi napisal) in Luka Ropret, izvaja pa jih ansambel Autodafé, ki igra na akustična glasbila.
  Zasedba: Matjaž Pikalo - harmonika, glas, Luka Ropret - kitara, Andrej Hawlina - violina, Jaka Hawlina - bariton, trobenta, Petra Pikalo - bobni, tolkala, glas.

Preberite tudi: