torek, 7. 9. 2021

Pridružite se nacionalnemu mesecu skupnega branja

Ljubljana, Unescovo mesto literature in Branju prijazna občina, se tudi letos pridružuje Nacionalnemu mesecu skupnega branja, ki poteka med 8. septembrom, mednarodnim dnevom pismenosti, in 10. oktobrom, zaključnim dnem tedna otroka.

V okviru nacionalnega meseca skupnega branja si z najrazličnejšimi dejavnostmi prizadevamo dvigniti zavedanje ljudi o pomenu in pomembnosti branja. Vse generacije želimo spodbuditi k branju, izposoji in k nakupu knjig. Posebno pozornost letos namenjamo spodbujanju medgeneracijskega branja.

V Ljubljani je branje doma

Leta 2015 je Ljubljana pridobila stalni naziv Unescovega mesta literature, ki združuje mesta, v katerih ima literatura posebno vlogo. S tem smo se pridružili hitro rastoči mednarodni mreži Unescovih kreativnih mest – od tega trenutno 39 mest literature – in se zavezali k spodbujanju trajnostnega razvoja literature in bralne kulture. V mestu, v katerem imajo sedež najpomembnejše založbe in druge literarne organizacije in živijo in delajo številni ustvarjalci in ustvarjalke, se nenehno odvijajo mnoge literarne prireditve, knjižni sejmi in festivali. S pridobitvijo častnega naziva smo se zavezali tudi k vzdrževanju kulturne raznolikosti, ustvarjanju vključujočih delovnih priložnosti v kulturnem sektorju, gojenju kulturnega turizma, vzpostavljanju mednarodnih povezav in zagotavljanju duhovnih in materialnih pogojev za ustvarjanje.

Leta 2020 smo uspešno podaljšali tudi naziv Branju prijazna občina, kar potrjuje številna prizadevanja mesta za sodbujanje branja. Na Mestni občini Ljubljana sofinanciramo številne programe in projekte, ki trajno prispevajo k zavedanju o pomenu knjige in nasploh branja in bralne kulture. V Ljubljani deluje veliko število društev in organizacij, ki izvajajo dejavnosti, s katerimi širijo in promovirajo bralno kulturo v različnih oblikah in vsebinah.

naslovnice slikanic, vključenih v projekt Ljubljana bere

V letu 2021 nadaljujemo z izvajanjem projekta Ljubljana bere, v okviru katerega triletnike, prvošolce in četrtošolce obdarimo s kakovostnimi izvirnimi knjigami, ki jih izberemo preko javnega razpisa. Triletniki bodo prejeli slikanico Sadje z naše ladje avtorice Anje Štefan in ilustratorke Jelke Reichman, prvošolci so na prvi šolski dan prejeli slikanico Obisk avtorice Gaje Kos in ilustratorke Ane Zavadlav, četrtošolci pa se bodo zabavali ob prebiranju knjige Koko Dajsa v mestu avtorice Maše Ogrizek in ilustratorja Mihe Hančiča.

Na Mestni občini Ljubljana sofinanciramo tudi program Vodnikove domačije Šiška, ki jo programsko upravlja zavod Divja misel in kjer se skozi vse leto odvijajo prireditve za različne ciljne skupine, ki knjigo povezujejo tudi z drugimi umetnostnimi zvrstmi. Sofinanciramo tudi program Društva slovenskih pisateljev, prav tako že vrsto let podpiramo literarni festival Fabula, v okviru katerega Ljubljano vsako leto obiščejo ugledni avtorji, bralke in bralci pa lahko uživajo v prevodih njihovih del.
Na javnem razpisu smo v letu 2021 podprli 9 kulturnih projektov, ki knjigo povezujejo z mestnim utripom in spodbujajo branje ter nakupovanje knjig.

Vse izvajalce dogodkov s področja spodbujanja branja vabimo, da jih vnesejo v spletni dogodkovnik nmsb.pismen.si/dogodki/prijavi/.

Preberite tudi: