sreda, 2. 10. 2019

Prinesi stare baterije

Na Mestni občini Ljubljana sodelujemo v veliki ozaveščevalno-zbiralni akciji odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev Prinesi stare baterije, v okviru katere bodo baterije zbirali tudi učenci 38 ljubljanskih osnovnih šol.

Akcijo podpiramo, ker veliko starih baterij na žalost še vedno konča med mešanimi komunalnimi odpadki ali v napačnem zabojniku za ločeno zbiranje odpadkov ter tako nimamo možnosti, da ni jih reciklirali. Leta 2018 je bilo v Sloveniji danih na trg 719 ton baterij, zbranih pa le 247 ton odpadnih baterij in to številko bi lahko povečali z vestnim in pravilnim ravnanjem s strani uporabnikov. Z akcijo zato želimo spodbuditi k bolj odgovornemu ravnanju s temi majhnimi, a še kako nevarnimi odpadki ter tako ozavestiti širšo javnost o tej tematiki.

Zbiranje baterij na ljubljanskih osnovnih šolah

V akciji sodeluje kar 38 ljubljanskih osnovnih šol, ki med seboj tekmujejo v zbiranju starih baterij in se tako potegujejo za tri glavne nagrade (koncert glasbenika Zlatka, ki je sicer ambasador projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki). Pri tem jim bodo pomagali vsi zaposleni na šoli, učenci s starši in njihovimi sorodniki, prijatelji ter sodelavci.

PRINESI STARE BATERIJE FB cover

V akciji lahko sodeluje vsak!

V akciji lahko sodelujemo tudi vsi, ki bomo v oktobru baterije oddali na eni od zbirnih točk:

  • na Radiu Ekspres (Stegne 21c): od 1. do 20. oktobra, od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro
  • na Zbirnem centru Povšetova (Povšetova 2): od 1. do 20. oktobra, od torka do sobote med 11. in 18. uro
  • na Zbirnem centru Barje (Cesta dveh cesarjev 101): od 1. do 20. oktobra, od ponedeljka do sobote med 6. in 20. uro 
  • na ozaveščevalnih dogodkih pred tehničnimi trgovinami:
    • Big Bang, d.o.o. (Ljubljana Rudnik, Jurčkova cesta 228), 3. oktober med 15. in 19. uro
    • Mercator d.d., M Tehnika – Center tehnike in gradnje (Ljubljana Črnuče, Pot k sejmišču 32), 5. oktober med 9. in 13. uro
    • MERKUR trgovina, d.d. (Ljubljana BTC, Šmartinska cesta 152), 5. oktober med 15. in 19. uro

Na teh lokacijah bo vsak posameznik ob oddaji vsaj 10 odpadnih baterij prejel majhno pozornost in sodeloval v žrebu za večje nagrade. Svoje stare baterije lahko posamezniki ob oddaji namenijo tudi izbrani sodelujoči osnovni šoli in jim tako pomagajo do morebitne zmage.

Mednarodni dan e-odpadkov

V ponedeljek, 14. oktobra 2019, bomo že drugič obeležili mednarodni dan e-odpadkov, katerega namen je promocija pravilnega ravnanja z električno in elektronsko opremo po vsem svetu v organizaciji WEEE foruma. Osrednji dogodek bo potekal na Kongresnem trgu med 9. in 17. uro.

Akcija bo potekala do 20. oktobra 2019, njen častni ambasador je župan Zoran Janković, organizira jo družba ZEOS, d.o.o. skupaj z Radiem Ekspres, Mestno občino Ljubljana, JP VOKA Snaga d.o.o. in podjetjem Varta. 

Preberite tudi: