torek, 21. 7. 2020

Pripravite si okusen štrboncljev čatni

Štrbonclju nekateri rečejo tudi (napačno) ringlo, sicer mu pravijo tudi mirobalana, marabela, cibora in še kako. Iz njega lahko pripravimo okusne poletne jedi.

Iz Perzije (današnjega Irana) so štrboncelj prinesli v Evropo leta 1880 kot zelo cenjen sadež. Zaradi občasnega širjenja v naravo moramo biti pozorni na njegovo invazivnost.

Tokrat smo iz štrbonclja pripravili okusen čatni

Delite recepte z nami

Imate tudi vi svoj recept s štrboncljem ali topinamburjem? V okviru projekta Applause, od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin z aktivnim vključevanjem prebivalcev smo pripravili natečaj »Najbolj inovativna jed iz topinamburja in štrbonclja«, na katerem lahko sodelujete do konca septembra. Zavihtite svoje kuhalnice in se podajte na kuharsko avanturo, saj vsak sodelujoči prejme nagrado. Podrobnosti najdete tukaj.

Projekt Applause 

Projekt naslavlja nerešena vprašanja glede ravnanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami v smislu zero-waste pristopa in krožnega gospodarstva. Odstranjene invazivne tujerodne rastline pri nas trenutno kompostiramo ali sežigamo, s pilotnim projektom predelave v papir na polindustrijskem nivoju pa smo v Ljubljani že dokazali, da jih je mogoče uporabiti tudi v druge namene.

V okviru projekta želimo meščankam in meščanom olajšati samostojno prepoznavanje invazivnih tujerodnih rastlin in tega, kako jih ustrezno odstraniti in predelati v koristne izdelke. Če tega ne želijo narediti sami, se bodo lahko oglasili v centru ponovne uporabe, kjer jih bomo skupaj predelali na delavnicah, lahko pa jih bodo zgolj oddali v zbirnem centru, kjer jih bomo partnerji v projektu predelali v koristne izdelke in prodali.

Preberite tudi: