petek, 11. 3. 2022

Program Svit vam lahko reši življenje

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Meščankam in meščanom svetujemo, naj svoje zdravje postavijo na prvo mesto in se odzovejo na vabila programa Svit.

Pomen zgodnjega odkrivanja bolezni

Od leta 2011 v Registru raka Republike Slovenije beležijo občuten padec novih primerov raka debelega črevesa in danke. Med vsemi novo odkritimi raki v Sloveniji se je med letom 2007 in 2018 rak debelega črevesa in danke po pogostosti pomaknil z drugega na peto mesto, k čemur pomembno prispeva odkrivanje in odstranjevanje predrakavih sprememb v Programu Svit.
Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, katerega cilj je odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa ali danke razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka, in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.

Vpliv pandemije se odraža tudi na udeležbi v Programu Svit

Podatki Registra raka Republike Slovenije za obdobje 2020–2021 kažejo, da je epidemija covid-19 zmanjšala število novih primerov raka in število napotitev na onkološko obravnavo.
Padec odzivnosti so zabeležili tudi pri Programu Svit, saj je bila v letu 2021 odzivnost 63,35 %, kar je nekoliko manj kot v letu 2020, ko je bila odzivnost 64,37 %. V letu 2021 je po preliminarnih podatkih v tem programu odkritih 188 primerov raka debelega črevesa in danke, 2.011 oseb je imelo predrakavo spremembo, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka. Med odkritimi raki je do 60 % rakov odkritih dovolj zgodaj, da onkološkega zdravljenja pacienti ne potrebujejo.

V Ljubljani beležimo nižjo odzivnost na program od državnega povprečja, zato meščankam in meščanom svetujemo, naj svoje zdravje postavijo na prvo mesto in se odzovejo na vabila programa Svit.

Školjka skriva dragocenost, ki vam lahko reši življenje

Kljub izjemnim uspehom Programa Svit se vabilu v program še vedno vsaka tretja oseba v ciljni starosti ne odzove. Izjemno pomembno je, da se posamezniki, ki prejmejo vabilo v Program Svit, nanj odzovejo. Rak na debelem črevesu in danki se namreč v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, je lahko bolezen že napredovala, zato je pomembno, da ukrepamo prej. Če se na vabilo ne odzovemo, lahko ob kasnejši bolezni pričakujemo slabše izide zdravljenja, slabšo kakovost življenja in slabše preživetje. Če se v program odzovemo redno vsaki dve leti, zelo povečamo možnost, da morebitno bolezen pravočasno zaznamo in jo uspešno odstranimo.

Preberite tudi: