torek, 10. 5. 2022

Prvi koncert pod novo streho Križank

9. maja 2022, smo v sklopu praznovanja mestnega praznika smo vstopili tudi novo sezono Poletnega gledališča Križanke, ki je odslej pokrito z novo streho.

V letnem gledališču Križanke smo namestili novo, sodobno streho, ki jo je projektiral prof. Peter Gabrijelčič s skupino inženirjev podjetja Architecta d.o.o.

Streho konstrukcijsko tvori 13 ločnih jeklenih prostorskih nosilcev z razponom od 32 do 35 metrov, medsebojno povezanih in montiranih na zgolj osmih 12 metrov visokih in vitkih stebrih s premerom 42 centimetrov. Konstrukcija je v celoti samostoječa in odmaknjena od poslopij Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Tlorisna površina strehe znaša 1523m². Celotna zgornja površina konstrukcijskega sistema je pokrita z rahlo prosojno platneno membrano in snegolovi, na spodnji strani pa je sekundarna ponjava, ki je bistvenega pomena za zagotavljanje dobre akustike in preprečevanje kondenza. Na strani, ki meji na Zoisovo cesto, so umeščene stranske bočne zavese, ki bodo služile kot protivetrna zaščita ter zaščita pred dežjem. Opremljene so z varnostnimi sistemi, da se samodejno zaprejo v primeru premočnega vetra.

Na prvem koncertu so nastopili Vlado Kreslin, Moški pevski zbor Srečko Kosovel, Nina Strnad, Omar Naber, Elvira Hasanagić, Oto Pestner, Slovenski oktet, Nuška Drašček, Lenart Krečič, Gregor Ravnik, Denis in Anastazija Matvijenko, Simfonični orkester RTV Slovenija ter Big Band RTV Slovenija pod vodstvom dirigentov Patrika Grebla in Simona Krečiča.

Preberite tudi: