torek, 22. 10. 2019

Razglasitev najboljše rešitve letošnjega Hackathona 2019

V prostorih Policijske postaje Moste je danes, 22. oktobra 2019, potekala predstavitev in razglasitev zmagovalnih rešitev Hackathona 2019 z vodilno temo »Moja varnost in mobilnost«.

Slovesna razglasitev najboljših treh ekip in njihovih rešitev je zaključila pestro dogajanje, katerega osrednji, kreativni del, je potekal v soboto in nedeljo, 5. in 6. oktobra 2019, v ABC Hub-u, ko so v zvezi z vodilno temo »Moja varnost in mobilnost« udeleženci (10 ekip) iskali nove uporabne idejne rešitve in tehnologije na področju zagotavljanja varnosti in mobilnosti, kar je bil tudi cilj Hackathona 2019.

Izmed vseh predstavljenih rešitev, ki so jih zasnovale ekipe v ABC Hub-u, je strokovna komisija ob koncu kreativnega vikenda izbrala 6 najboljših ekip, ki so nam na današnjem zaključnem dogodku še enkrat predstavile dopolnjene in dodelane rešitve, občinstvo pa je na koncu izglasovalo najboljše tri, ki so prejele tudi denarne nagrade: za prvo mesto 2500 evrov, drugo 1500 in tretje 1000 evrov.

Najboljše tri ekipe in rešitve

1. MESTO: VEVERICE, ki so razvile mobilno aplikacijo VARUH za mladostnike, ki vsebuje najhitrejšo možno iskanje varne točke v primeru ogroženosti in naslavlja problem neenakomerne razporejenosti varnih točk v Sloveniji.

2. MESTO: ŠVEPS, ki je pripravil celovito rešitev Moja varnost v obliki mobilne aplikacije za državljane in tujce. Ta vsebuje podatke o okolici, kjer je mogoče na zemljevidu videti pomembne informacije (nesreče, radarje, bolnišnice, kritične točke,...). Ponuja neposredno komunikacijo s Policijo v obliki interventnega klica. Dodatno ponuja še enostavno plačevanje parkirnin. V drugem delu ponuja interaktivne možnosti sodelovanja s policijo v obliki anonimnih prijav, državljane motivira s sistemom nagrajevanja, omogoča aktivno sodelovanje pri iskanju pogrešanih oseb. Ponuja navodila za reševanje življenj. Predvideva se tudi verzija za starejše in tujce.

3. MESTO: FULL IN, ki je presenetil z rešitvijo Kolo varnik, ki naslavlja problem kraj koles (posledično tudi drugih predmetov) in rešuje primer pomanjkanja informacij o ukradenem kolesu.

S tem pa zmagovalne rešitve ne zaključujejo svoje poti …

Ozadje in potek projekta

Kako s pomočjo velike količine odprtih podatkov in tehnologije poiskati nove načine za izboljšanje dela na področju varnosti in mobilnosti? Kako bi lahko policisti in mestni redarji postali še bolj dostopni za državljane, tudi s pomočjo tehnologije, npr. različnih mobilnih aplikacij? Takšna vprašanja so si pobudniki letošnjega hackathona: Ministrstvo za javno upravo, Policija ter Mestno redarstvo - Mestne občine Ljubljana zastavili že poleti, ko je ideja za vsebino hackathona še zorela.

Sledil je naslednji korak. Septembra je bilo javno objavljeno povabilo k sodelovanju na Hackathonu 2019 z vodilno temo »Moja varnost in mobilnost«. Osnovna ideja in podlaga za snovanje je bila naslednja: udeleženci so si morali zamisliti različne varnostne situacije, v katerih bi se lahko znašli, in zasnovati rešitve, kako bi sodobna tehnologija lahko pomagala pri njihovem reševanju. Na hackathon se je prijavilo udeležencev iz različnih slovenskih krajev ter različnih izobrazbenih struktur in starosti.

Glavno dogajanje je potekalo 5. in 6. oktobra 2019, ko je v ABC Hub-u potekal pravi kreativni vikend. Najprej razdelitev vseh udeležencev v 10 ekip, potem pa dvodnevno ustvarjanje. Najbolj zagnani so delali celo noč. Strokovna komisija je na koncu izmed vseh predstavljenih rešitev izbrala 6 ekip-finalistov: #ŠVEPS #P7 #GOPNIKI #FULLINN #VEVERICE in #SMARTLJUBLJANA.

Projekt je potekal v sodelovanju več institucij: Ministrstva za javno upravo, Policije, ABC Pospeševalnika in  Tehnološkega  parka Ljubljana,  pri oblikovanju tehnoloških rešitev pa sodelujejo tudi številni tehnološki partnerji: Microsoft, IBM, Comtrade, XLAB in GDi ter Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru, in Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani. 

Preberite tudi: