torek, 16. 5. 2023

RAZNOŽIVO - prvi festival biotske raznovrstnosti v Ljubljani

V Ljubljani bomo 22. maj, mednarodni dan biotske raznovrstnosti, obeležili s festivalom Raznoživo, ki bo na Stritarjevi ulici potekal med 9. in 18. uro.

Na festivalu bodo sodelovale različne organizacije, ki se pri svojem delu srečujejo s čmrlji, žabami, metulji, bobri, rastlinami, glivami, ptiči in številnimi drugimi organizmi. Na stojnicah boste lahko kupili semena avtohtonih rastlinskih vrst, se preizkusili v prepoznavanju rastlin in žuželk, po listih prepoznavali drevesne vrste, videli, ali obstaja življenje tudi pod površino zemlje, zanimivosti pa pripravljamo tudi za najmlajše.
Obisk festivala bo zagotovo obogatil vaše sprehode v naravi, zato vljudno vabljeni!

Festival organiziramo na Mestni občini Ljubljana, na njem bodo sodelovali Botanično društvo Slovenije, Center za kartografijo favne in flore, Čmrljica - slovensko društvo za varstvo opraševalcev, Društvo Raznolikost, Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije, Herpetološko društvo - Societas herpetologica slovenica, Kmetijski inštitut Slovenije, Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, Nacionani inštitut za biologjio, Prirodoslovni muzej Slovenije, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za biologijo, Zavod RS za varstvo narave, OE Ljubljana, Zavod za gozdove Slovenije, 
Letošnji mednarodni dan biotske raznovrstnosti poteka pod geslom Od dogovora k ukrepom: Ponovno vzpostavimo biotsko raznovrstnost. Geslo temelji na sporazumu konference Združenih narodov o biotski raznovrstnosti COP 15 v Montrealu (2022), ki je dosegla dogovor, da bo do leta 2030 zaščitenih 30 odstotkov planeta. Geslo poziva k osredotočanju na izvajanje tega dogovora.

Maj, mesec narave

V mesecu maju potekajo številni dnevi, s katerimi poudarjamo pomen ohranjanja narave in biotske raznovrstnosti.

  • 20. maj – svetovni dan čebel
  • 21. maj – dan Nature 2000
  • 22. maj – dan biotske raznovrstnosti
  • 24. maj – evropski dan parkov
  • 22. do 28. maj – teden gozdov

Vabimo vas na nekatere dogodke, ki potekajo v okviru obeleževanja omenjenih dni. 

Ponedeljek, 22. maja, ob 17. uri: Botanični vrt Univerze v Ljubljani vabi na sprehod po Botaničnem vrtu, kjer si boste ogledali rastline iz različnih delov Slovenije in predstavnice različnih življenjskih okolij ter spoznali razloge za izjemno pestrost rastlinstva na območju Slovenije. Poleg tega vam bodo predstavili tudi slovenske endemite, med drugim Hladnikov volčič (Scopolia carniolica f. hladnikiana). Njegovo rumeno različico je odkril Franc Hladnik, prvi ravnatelj vrta Domovinske flore - Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani.
Kontakt organizatorja: katja.malovrh@bf.uni-lj.si, 01 427 12 80
Več informacij www.botanicni-vrt.si
Cena dogodka je 4,50 €.

Torek, 23. maj, od 9. ure naprej: Sračja dolina v Črnučah: Gozd, voda in mlinčki
Območna enota Ljubljana Zavoda za gozdove Slovenije v sklopu Tedna gozdov med 22. in 28. majem organizira za šolske in predšolske skupine dogodek Gozd, voda in mlinčki.
Obvezna predhodna prijava na e-naslov marijana.tavcar@zgs.si.

Pestro dogajanje v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib 

20. maj – Gozdni sprehod za otroke in družine: »Zakaj je mrtev les lahko nekaj najlepšega na svetu?«

Odmrla drevesa in njihovi deli so življenjskega pomena za številne vrste živih bitij, ta pa so pomembna za zdrav in vitalen gozd. Če stara drevesa pustimo v prostoru (gozdu), nam to lahko vzbudi občutek zapuščenosti in zanemarjenosti prostora. A v odmrlih drevesih lahko vidimo tudi lepoto in navdih za umetnost. Kaj pa v njem vidijo hrošči rogač, močvirski krešič, bukov kozliček in puščavnik, bomo spoznali na gozdnem sprehodu po Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.
Vodi: Saša Vochl;  
Dolžina sprehoda: približno 1 km po utrjeni poti
Kraj in čas: začetek pri gostilni Čad, ob 10. uri, zaključek v Tivoliju  
Čas trajanja: 1,5h
Priporočena oprema: terenska obutev
Prijave na dogodek (do 20 udeležencev) sprejemajo na e-naslovu sasa.vochl@vokasnaga.si do zapolnitve mest.

 V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen ali odpovedan.

26. maj  - izobraževalni sprehod Biotska pestrost izbranih mokrišč v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Ob dnevu biotske raznovrstnosti in evropskem dnevu parkov vas vabimo na izobraževalni sprehod, ki bo potekal na območju izbranih mokrišč v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Obiskali boste dolino Malega Rakovnika, kjer se nahaja naravni rezervat Mali Rožnik, za katerega je značilen mozaičen preplet hudourniških grap, gozda in mokrišč, med katerimi izstopa območje prehodnega barja. Posebne življenjske razmere (stalno visoka talna vlaga, čista in počasi mezeča voda, trohneč les,…) in prilagojen režim upravljanja omogočajo obstoj več ogroženim vrstam organizmov in življenjskim združbam - med njimi tudi takšnim, ki se v Sloveniji pojavljajo le tukaj.
Sprehod, ki bo okvirno trajal 2 uri, bo potekal po mokrem terenu, zato prosimo, da imajo udeleženke in udeleženci s sabo ustrezno terensko obutev (visoke pohodne čevlje ali škornje).

Kraj in čas: Koseški bajer, ob 16.30 (trajanje 2 uri)
Prijave na dogodek (do 20 udeležencev) sprejemajo na e-naslovu luka.sparl@vokasnaga.si ali po telefonu 031 225 740 do zapolnitve mest.
V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen ali odpovedan.

26. maj – Kulturna dediščina mestnega parka Tivoli

Območje krajinskega parka je izjemno bogato s kulturno dediščino. Začetki formiranja današnjega parkovnega prostora Tivolija, ki predstavlja največji park v Ljubljani, so bili ustvarjeni z oblikovanjem zasebnih vrtov pred Tivolskim in Cekinovim gradom. Dvesto let kasneje sta bila vrtova vpeta v zasnovo Lattermanovih drevoredov. V kasnejšem obdobju je svoj pečat v Tivoliju pusti tudi arhitekt Jože Plačnik.
Med številnimi spomeniki in fontanami vas bo vodila mag. Darja Pergovnik, ki bo predstavila kulturnovarstvene vrednote parka Tivoli in njihovo varovanje.
Kraj in čas: pred Moderno galerijo, ob 16.30 (trajanje 2h)
Priporočena oprema: športna obutev
Prijave na dogodek (do 20 udeležencev) sprejemajo na e-naslovu mateja.nose.marolt@vokasnaga.si do zapolnitve mest.
V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen ali odpovedan.

28. maj – Opazovanje ptic v mestnem parku Tivoli v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije

Na sprehodu po mestnem parku Tivoli bomo spoznavali ptice, ki živijo v mestu, njihove prilagoditve na življenje v mestu ter ukrepe, s katerimi lahko vsak od nas v svoji okolici prispeva k varstvu ptic.
Vodi: Tilen Basle (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije) 
Kraj in čas: Na koncu parkirišča Tivoli I., ob 9. uri
Čas trajanja: 1,5h
Priporočena oprema: terenska obutev, daljnogled
Prijave na dogodek (do 20 udeležencev) sprejemajo na e-naslovu mateja.nose.marolt@vokasnaga.si  do zapolnitve mest.
V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen ali odpovedan.

Preberite tudi: