nedelja, 17. 5. 2020

Razstava Mreže mavričnih mest 2020

17. maja obeležujemo mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji, s katerim skušamo preseči predsodke o ter opozarjamo na nasilje in diskriminacijo, ki jo doživljajo LGBT+ osebe.

V Mestni občini Ljubljana bomo ta dan obeležili z objavo mednarodne fotografske razstave mreže mavričnih mest, ki je bila ustanovljena leta 2013 ob mednarodnem dnevu proti homofobiji in transfobiji. Namen mreže mavričnih mest, ki danes vključuje več kot 30 mest, je predstavitev različnih lokalnih praks na področju enakosti in nediskriminacije pri LGBT+ osebah, se učiti drug od drugega in razvijati skupne strategije. V letošnji razstavi z naslovom »Vidnost lezbijk« sodeluje 16 mavričnih mest. Med njimi se predstavlja tudi Ljubljana s fotografijo Najina ulica, ki prikazuje pravkar poročeni Klaro in Mašo, ki se sprehajata po svoji najljubši ulici.

Wolfgang Wilhelm, koordinator razstave, je zapisal:

Gibanja za človekove pravice imajo v vsaki državi, celo v vsakem mestu, različno zgodovino, ampak pri vseh so skupni trije vidiki:

Prvič, gibanja in različne iniciative so nastale kot reakcija na preganjanje, represijo, diskriminacijo, individualno in kolektivno trpljenje.

Drugič, gibanja se niso pojavila kar na lepem, ampak jih je po navadi sprožilo manjše število predanih posameznic_kov, ki so sklenili zavezništvo ter našli način za izpostavitev diskriminacij in neenakosti v družbi. Pogumno so se borile_i za boljšo družbo, velikokrat tudi na lastno škodo.

Tretjič, posameznih gibanj ni mogoče obravnavati ločeno od drugih. Vsako gibanje za človekove pravice v osnovi nadgrajuje ter krepi vsa prejšnja in vzporedna gibanja.  

Ta razstava se osredotoča na vidnost lezbijk in poudarja temo, ki jo naša patriarhalna družba pogosto nerada vidi, in sicer ljubezen med ženskami.

Kaj pomeni biti lezbijka? Gre za identiteto ali odnos med ženskami? Je to zasebna zadeva ali gre za del ženskega gibanja? Je to feminizem? Je to koncept? Gre za del gibanja LGBT+? Je del mesta, politike, družbe, skupnosti? Je to izziv ali presek sodobnega mesta?

Ja, biti lezbijka pomeni vse to.

Biti lezbijka pomeni biti to, kar si. Naj bo vidna!

  

Vabljene_i na virtualni ogled razstave:

Katalog-razstave.pdf

Preberite tudi: