sreda, 7. 10. 2020

Rožnati oktober – dotik pove največ

Rožnati oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem ozaveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje zdravljenje.

Kot opozarja Združenje Europa Donna Slovenija smo za naše zdravje v prvi vrsti odgovorni sami. Letos rožnati oktober obeležujemo s sloganom »Dotik pove največ«, ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Zgodnje odkrivanje rakavih bolezni je namreč pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti.

Odzovite se vabilu na presejalni program

Za zgodnejše odkrivanje raka na dojkah je izredno pomemben tudi presejalni program DORA, na katerega so vabljene vse ženske med 50. in 69. letom starosti. Gre za mamografijo oziroma rentgensko slikanje dojk, s katerim lahko odkrijejo začetne rakave spremembe. Pomembno je, da se vabilu odzovemo.

Ob trenutni zdravstveni situaciji pa poudarjamo še, da epidemija ne sme biti izgovor, da se ne odzovemo vabilu na presejalni program oziroma da se zaradi sumljivih sprememb ne odpravimo do osebnega zdravnika_ce oz. ginekologa_inje. Zgodnjo odkritje raka namreč lahko vpliva tudi na uspešnejšo zdravljenje.

Preberite tudi: