četrtek, 13. 10. 2022

Rožnati oktober - mednarodni mesec osveščanja o raku dojk

Tudi letos je oktober odet v rožnato barvo, saj je to mednarodni mesec osveščanja o raku dojk ter o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka. Po Ljubljani ta mesec vozi rožnati avtobus, v rožnate barve je odet tudi Ljubljanski maraton.

Rak dojk - najpogostejši rak pri ženskah

Rak dojk je v Sloveniji, podobno kot v večini razvitih držav, najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah, rak dojk. Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih slovenskega Registra raka je bilo v letu 2019 na novo odkritih 1.583 primerov raka dojk, od tega 1.568 pri ženskah in 15 pri moških, umrlo pa 433 žensk in 10 moških. Preživetje žensk z diagnozo rak dojk se povečuje, petletno preživetje žensk, ki so zbolele v obdobju 2014 - 2019 je 87,3 odstotkov. Število žensk, ki so se zdravile ali se zdravijo zaradi raka dojke, je v Sloveniji več kot 19.000.

Zdrav način življenja in zgodnje odkrivanje raka dojk

Številne raziskave kažejo močno povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Zdrav način življenja z rednim gibanjem, zdravo in uravnoteženo prehrano ter ohranjanje primerne telesne mase so tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje, ki jih sprejemamo vsak dan za svoje zdravje v prihodnosti.

Rak dojk je zelo dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri spremembah se morate posvetovati z izbranim zdravnikom. Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno tudi, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki na vsake dve leti vabi ženske med 50. in 69. letom na mamografijo. S samopregledovanjem nadaljujemo tudi takrat, ko se redno udeležujemo presejalne mamografije.

Rožnati maraton

roznate tekacice

V rožnato barvo je odet tudi Volkswagen 26. Ljubljanski maraton. Organizatorji tekačice in tekače vabijo, da sami ali v družbi v oktobru pretečete 10, 21 ali 42 km po uradni trasi maratona ali z družbo. Tečete po pločniku, traso in čas si merite sami, upoštevajte cestno prometne predpise, predvsem pa tecite z mislijo na ženske. V soboto, 15. oktobra 2022, pa vabljeni tudi na brezplačni Rožnati skupinski tek. Sodelovanje na Rožnatem maratonu je brezplačno, vseeno pa morate izpolniti prijavnico, ki jo najdete na www.prijavim.se

Rožnati avtobus

Po Ljubljani v podporo mednarodnemu mesecu osveščanja o raku dojk vozi tudi mestni avtobus, odet v rožnato barvo.

rožnati avtobus

Preberite tudi: