petek, 16. 4. 2021

S psom v gozd

Tudi naši štirinožni prijatelji uživajo na sprehodih v mestnih gozdovih. Da bo obisk gozda prijeten za vse, pa je treba upoštevati nekatera pravila

Veliko ljudi prej ali slej s svojim psom obišče gozd. V mestnem gozdu je takih obiskovalcev veliko, kar je razumljivo, saj gre za okolje, ki blagodejno vpliva na nas in na našega psa. Pri tem pa moramo upoštevati štiri pomembne dejavnike.

Gozd je ekosistem

Torej ne govorimo le o drevesih, ampak tudi o gozdnih tleh, vodah, rastlinah, glivah in živalih. Ko gremo s psom na sprehod v gozd, se ta ekosistem na nas odziva. Samo s tem, ko hodimo, teptamo rastline, živali se umikajo, pes skoplje kakšno luknjo, z iztrebki pa v gozd vnašamo snovi in organizme, ki so gozdu lahko tuji.

Gozd je dostopen vsem pod enakimi pogoji

V gozdu se bomo srečali z drugimi uporabniki, ki morda tečejo, kolesarijo, se igrajo ali na kakšne druge načine uživajo v gozdnem prostoru. Bodimo obzirni in s svojim obiskom čim manj obremenjujmo druge.

Z gozdom gospodarimo

Med sprehodom po gozdu bomo lahko naleteli na izvajanje gozdnih del, ki jih opravljajo lastniki gozda ali njihovi izvajalci. Če nismo pozorni, je tako srečanje lahko tudi nevarno. Pomembno je tudi, da izvajanja del ne oviramo.

Gozd močno nagovarja pasje nagone

Psa je treba skozi učni proces postopoma navajati na motnje in nevarnosti, ki jih lahko pričakujemo v gozdu. Tak pristop je ustrezna pot do odgovornega in varnega obiska gozda, saj bo le vzgojen pes lahko ves čas pod nadzorom, kar skrbnikom psov nalaga tudi zakon.

Naj bo obisk gozda prijeten za vse

To so osnovni štirje dejavniki, ki jih upošteva vsak odgovoren skrbnik psa. Za zavarovana območja narave pa velja še strožja omejitev: psi morajo biti ves čas na povodcu.
Izkušnje nas učijo, da samo to ni dovolj. Tudi pes na povodcu mora biti obvladljiv; na okoliščine, ki bi jih lahko z njim srečali na sprehodu, pa ga je treba postopno navaditi.

Obisk mestnega gozda bo tako bolj prijeten za vas, vašega psa, pa tudi za vse druge uporabnike gozda in za tiste, ki v njem živijo.

Preberite tudi: