torek, 17. 11. 2020

S skupnimi močmi za odpravo raka materničnega vratu

V torek, 17. novembra, bomo v podporo svetovni zavezi za popolno odpravo raka materničnega vratu od 17.30 ure dalje v turkizno svetlobo odeli Mesarski most.

Edinstven dogodek, prvič v zgodovini

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) 17. novembra javnosti predstavlja globalno strategijo proti raku materničnega vratu. Prvič v zgodovini se bo svet zavezal k odpravi raka. Gre za edinstven dogodek, ki se mu pridružuje tudi Slovenija.

Zavezo Svetovne zdravstvene organizacije bodo države po vsem svetu obeležile z istočasno osvetlitvijo vsaj ene kulturne znamenitosti s turkizno barvo - simbolično barvo raka materničnega vratu. Tako bo v Ljubljani v turkizni barvi zažarel Mesarski most.

Dva od že zastavljenih ciljev v Sloveniji že dosegamo

S strategijo WHO poziva vse države sveta, da v naslednjem desetletju dosežejo tri cilje:

  • 90 % precepljenost proti HPV,
  • 70 % pregledanost žensk v presejalnem programu - cilj, ki ga v programu ZORA že dosegamo,
  • 90 % žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu naj bo ustrezno zdravljenih - cilj, ki ga v Sloveniji prav tako dosegamo.

Prav zaradi teh izjemnih rezultatov bi lahko Slovenija postala ena prvih evropskih držav, ki bi ji ta podvig uspel.

Uspeh presejalnega programa ZORA

V Sloveniji raka materničnega vratu od leta 2003 učinkovito preprečujemo v okviru organiziranega državnega presejalnega progama ZORA, katerega nosilec je Onkološki inštitut Ljubljana. Cilj programa je, da s pregledom zdravih žensk na tri leta pravočasno odkrijemo in zdravimo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu, ter s tem preprečimo nastanek raka ali ga odkrijemo v zgodnjem stadiju, ko je izjemno dobro ozdravljiv.
Zaradi učinkovitega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb v okviru progama ZORA v zadnjih letih z rakom materničnega vratu zboli le okrog 110 žensk in umre okrog 40-50. To je izjemen uspeh, saj je bila zgodovinsko gledano Slovenija ena od evropskih držav z največjim bremenom tega raka.

Preberite tudi: