četrtek, 3. 9. 2020

Sejem na zraku, tretjič

Na vrtu Društva slovenskih pisateljev bomo ta konec tedna znova razprostrli stojnice in mize, obložene z najboljšim in najnovejšim, kar ponujajo slovenski založniki. Tretji Sejem na zraku bo potekal od petka do nedelje, od 4. do 6. septembra 2020, med 10. in 20. uro.

Priljubljeni Sejem na zraku bo – v sodelovanju s številnimi založbami – znova potekal na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani. Knjige bodo s sejemskimi popusti predstavljali in ponujali številni založniki, ki so za sejem pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti.

Tretji Sejem na zraku za letos zaključuje uspešen niz knjižnih sejmov, ki jih je pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature (ne le v Ljubljani) organizirala kot pomoč slovenskim ustvarjalcem in predvsem založnikom, ki so bili zaradi epidemije koronavirusa soočeni z izjemno neugodnimi razmerami. Založništvo in celotno polje literature se je v času karantene znašlo v krču – knjigarne in knjižnice so bile zaprte, avtorji svojega dela niso mogli promovirati, nove knjige niso izhajale, državno subvencioniranje je postalo negotovo. Skupaj z virtualnim spletnim Sejmom s kavča so Sejmi na zraku slovenskim založnikom ponudili spodbudo in pomoč, brez katere bi bilo preživetje panoge precej oteženo, obenem pa so uvedli nov sejemski model s poudarkom na povezovanju med posameznimi založniki.
Sejmi na zraku so potrdili, da med bralci kljub vsemu obstaja potreba po (sejemskem) nakupovanju knjig in da so založniki ob primerni priložnosti pripravljeni stopiti skupaj.

Posebnost lokacije sejma v Ljubljani je tudi ta, da so na stojnicah prisotni založniki, ki so najboljši poznavalci svojih knjižnih izdaj in zato tudi najboljši svetovalci pri nakupu knjig, kar so obiskovalci preteklih sejmov izpostavili kot prednost. Hkrati Sejem na zraku pomeni tudi prostor za medsebojno spoznavanje, povezovanje in druženje založnikov.

Preberite tudi: