petek, 31. 5. 2019

Skupni prometni prostor v Ljubljani navdušil udeležence avstrijskega kolesarskega vrha

Podžupan prof. Janez Koželj je na 12. avstrijskem kolesarskem vrhu 2019 v Gradcu, ki je pod sloganom Kolesarjenje povezuje potekal od 27. do 29. maja 2019, predstavljal dobre prakse iz Ljubljane.

Kolesarskega vrha se je udeležilo več kot 450 kolesarskih strokovnjakov in navdušencev z namenom izmenjave izkušenj na področju trajnostne mobilnosti. 

Prepoznaven kolesarski vrh

Mesto Gradec v sodelovanju z avstrijskim raziskovalnim inštitutom za mobilnost Forschungsgesellschaft Mobilität (FGM-AMOR) in z oddelkom za geoinformatiko Z_GIS Univerze v Salzburgu nas je povabilo, da na tem pomembnem kolesarskem dogodku predstavimo primere dobrih praks v Ljubljani.

foto

Kolesarski vrh (Radgipfel) je prepoznavno srečanje, ki vključuje konferenčni del (predavanja, posveti, delavnice), sejem, razstave, kolesarsko parado in druge spremljevalne dogodke, na katerem vsako leto sodeluje po več sto strokovnjakov, akademikov, predstavnikov podjetij, vladnih in nevladnih organizacij s področja mobilnosti ter predstavnikov mest in držav.

Skupni prometni prostor »deluje«

Prof. Koželj je nastopil kot osrednji govornik v sredo, 29. maja, in občinstvo navdušil z opisom in prikazom uvajanja skupnega prometnega prostora ter deljenih površin v Ljubljani – poteze, ki izraža skrb za vse udeležence v prometu in kakovost življenja.
Predstavitev je naslovil “Sharing (public space) is caring”, s čimer je predvsem na primeru spremembe prometnega režima na osrednjem delu Slovenske ceste in prenov v okolici ponazoril, da v Ljubljani spoštovanje, sobivanje in razumevanje na skupnem javnem prostoru dobro delujejo.

Navdušenje nad Ljubljano

foto

Po predstavitvi je k njemu pristopilo več udeležencev, ki so želeli podrobnejše informacije o tem, kako nam je omenjena sprememba uspela. Nekateri med njimi pa so obljubili, da se želijo o “neverjetnem napredku” v Ljubljani prepričati na lastne oči, zato se že veselijo obiska naše prestolnice.

Prof. Koželj je sodeloval še na množični kolesarski paradi, kjer je kljub slabemu vremenu več sto kolesarjev obračalo pedala po 19-kilometrski trasi skozi mesto. Zadnji dan si je ogledal tudi razstavo »Vozimo kolo!« (Fahr Rad!) v graški Hiši arhitekture, kjer so prikazani napredni infrastrukturni ukrepi za spodbujanje kolesarjenja v izbranih mestih povsod po svetu.

Inovativno tandemsko kolo iz bambusa v Ljubljani

Dogodka v Gradcu sta se udeležila tudi Ewa in Roland Kloss, znani dvojec Tandem Crossover Team, ki kot nevladnika in strokovnjaka za urejanje prostora iz Avstrije in Poljske gradita evropsko mrežo iniciativ in mest, ki si prizadevajo za razvoj mestnega kolesarjenja. S posebnim tandemskim kolesom, ki sta ga sama izdelala iz bambusa, z namenom promocije kolesarjenja krožita po Evropi in župane ter druge višje predstavnike mest spodbujata k nadaljnjem razvoju kolesarjenja za boljšo prihodnost.

IMG 20190530 152955

Prekolesarila sta že več kot 7.000 km in v četrtek, 30. maja, sta obiskala tudi Ljubljano, kjer ju je sprejel prof. Koželj. Preizkusil se je v vožnji tega inovativnega kolesa in se z njima ter z njunim partnerjem Jonasom Eberleinom, prometnim načrtovalcem in strokovnjakom za kolesarsko infrastrukturo iz Darmstadta, pogovoril o tem, kako v Ljubljani skrbimo za kolesarjenje in za trajnostno mobilnost.

Preberite tudi: