četrtek, 25. 2. 2021

Svet radijskih pravljic – Iz nekoč v danes

Na 3. programu Radia Slovenija - programu ARS lahko vsak večer prisluhnete ciklu pravljic Iz nekoč v danes, ki jih interpretirajo člani igralskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Projekt je nastal kot odziv na epidemijo, ko so gledališča morala zapreti svoja vrata. V Lutkovnem gledališču Ljubljana so v sodelovanju z Radiem Slovenija in Anjo Štefan, pesnico, pisateljico in raziskovalko pripovednega izročila, pripravili cikel pravljic, ki jim lahko prisluhnete v živo vsak večer ob 19. uri.

Brezčasne pravljice Frana Milčinskega Ježka

V tem tednu so na vrsti pravljice Frana Milčinskega. Sam Milčinski je o njihovem nastanku zapisal: »Zaradi dece – svoje in druge – sem se lotil tudi pravljic. Tiste dni se ni našlo v naših knjigarnah kaj domačih pravljic, razen onih v najpreprostejših Turkovih in Giontinijevih izdajah. Krmili so nam našo deco vobče le z okornimi prevodi Sneguljčice in Pepelke. Pa sem se z vnemo spravil na delo, da priredim izbor slovenskih pravljic. Najprej sem v roko vzel pravljiške snovi iz slovenskih narodnih pesmi. Iz neštetih inačic sem po svoje uredil dvajset pravljičnih snovi. Ob tem sem pazil, da jezik ni bil banalen in papirnat. Pesniške prispodobe sem si izposojal še iz drugih narodnih pesmi in pravljic, ki nisem bil uporabil njihovih snovi. (…) Prvi zbirki pravljic je sledila druga: Tolovaj Mataj. Te pravljice so izbrane in urejene iz gradiva, zabeleženega v Kresu, Glasniku, Zvonu, Valjavcu, rokopisih itd. Tudi s to ureditvijo je bilo dokaj dela.«
Milčinski je knjigo Pravljice izdal leta 1911, Tolovaja Mataja pa leta 1917. Izbor, ki ga spremljamo, zajema iz obeh.

Ko pravljica polepša večer

foto
V svet pravljic se lahko potopimo tudi ob glasu Nine Ivanič.

Doslej smo lahko prisluhnili že 30 pravljicam, ki jih je interpretiralo šestnajst igralk in igralcev Lutkovnega gledališča Ljubljana.
Cikel pravljic pripravljata urednica na Radiu Slovenija Saška Rakef in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana Ajda Rooss.

Preberite tudi: