torek, 6. 2. 2024

Svetovni dan boja proti raku

4. februarja obeležujemo svetovni dan boja proti raku, mednarodni dan za ozaveščanje o raku ter spodbujanje preprečevanja, odkrivanja in zdravljenja raka.

Po svetu za rakom vsako leto na novo zboli 17 milijonov ljudi, 10 milijonov jih umre. Po podatkih Registra raka v Sloveniji zboli vsako leto 15.000 ljudi, več kot 6500 jih umre. Trenutno je rak v Sloveniji najpogostejši vzrok smrti pri moških in drugi najpogostejši pri ženskah. Po številu novih primerov rakov in umrljivosti je Slovenija v spodnji polovici med državami članicami, pojavnost in umrljivost sta torej višji kot v povprečju EU. Preživetje bolnikov glede na EU pa se je v zadnjih desetih letih nadpovprečno povišalo, in sicer za več kot 10 odstotkov.

Več kot tretjino primerov je mogoče preprečiti

Najpogostejši raki v razvitem svetu in tudi pri nas (kože, pljuč, dojk, prostate ter debelega črevesa in danke) so leta 2019 predstavljali 60 odstotkov vseh ugotovljenih rakov. Po mnenju strokovnjakov so ti raki povezani z nezdravim življenjskim slogom, predvsem s kajenjem, čezmernim pitjem alkoholnih pijač, neustrezno prehrano, premalo gibanja in posledično prekomerno težo ter čezmernim sončenjem. Največje breme v državi predstavlja pljučni rak.
Med nami živi že več kot 110.000 oseb, ki so kadar koli zbolele zaradi ene od rakavih bolezni. Več kot tretjino primerov raka je mogoče preprečiti. Drugo tretjino je mogoče pozdraviti, če bolezen odkrijemo zgodaj in pravilno zdravimo. Z izvajanjem strategij za preprečevanje, zgodnje odkrivanje in zdravljenje raka lahko vsako leto rešimo veliko življenj.

Preventivni programi rešujejo življenja

Preventivni programi SVIT, ZORA in DORA rešujejo življenja, zato meščanke in meščane pozivamo, naj se v večjem številu odzovejo na vabilo k udeležbi.

Pilotni projekt Togas

Poleg tega Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z Zdravstvenim domom Ljubljana ta mesec začenja pilotni projekt Togas, znotraj katerega bodo izvedli presejalne teste in zdravljenje okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, ki je lahko vzrok raka želodca. ZD Ljubljana bo k sodelovanju v projektu pozval 6000 zavarovancev, starih od 30 do 34 let, ki bodo prejeli vabilo s povezavo na spletni obrazec in vprašalnik.

12 preventivnih korakov proti raku

Po besedah koordinatorice državnega programa za obvladovanje raka z Onkološkega inštituta Sonje Tomšič je predvsem pomembno, da državljani poznamo 12 preventivnih korakov Evropskega kodeksa proti raku in jih po najboljših močeh udejanjamo.

skica prevenitva

Preberite tudi: