petek, 17. 3. 2023

Svetovni dan spanja - spanje je ključno za zdravje

V petek, 17. marca 2023, obeležujemo svetovni dan spanja, ki letos poteka pod sloganom »Spanje je ključno za zdravje«, saj je to poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti eden od ključnih gradnikov posameznikovega telesnega, duševnega in socialnega blagostanja.

Kakovost spanja vpliva na vsa področja našega delovanja in na kakovost življenja v vseh starostnih obdobjih, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa opozarja, da prebivalke in prebivalci Slovenije premalo spimo. Tako odrasli, ki bi morali spati od 7 do 9 ur na noč, kot otroci, ki bi morali spati od 9 do 11 ur na noč. Predšolski otroci in malčki pa bi morali spati od 10 do 14 ur na dan.
Pomanjkanje spanja je povezano s slabšo kakovostjo življenja. Če premalo spimo, se slabše počutimo in smo slabše razpoloženi. Poveča se možnost za poškodbe, kronične in duševne bolezni. Težje delamo in se učimo, težje si stvari zapomnimo in sprejemamo logične odločitve, težje uravnavamo čustva in se spoprijemamo s stresom, na delovnem mestu smo manj produktivni.

Tako kot dobra prehrana in redna telesna vadba, je tudi spanje temeljnega pomena za našo telesno, duševno in socialno dobrobit. Kot opozarja NIJZ je za dober spanec pomembno:

  • da spimo dovolj dolgo glede na našo starost in potrebe
  • da spimo neprekinjeno in nerazdrobljeno
  • da spimo globoko, saj le dovolj globok spanec obnavlja
  • da upoštevamo načela dobre higiene spanja

Podrobnosti o priporočilih NIJZ najdete tukaj

Preberite tudi: