petek, 19. 5. 2023

Svetovni dan zdravnic in zdravnikov družinske medicine

19. maja obeležujemo svetovni dan zdravnic in zdravnikov družinske medicine, s katerim želimo poudariti delo, s katerim družinske zdravnice in zdravniki v sistemu primarnega zdravstvenega varstva izboljšujejo zdravje posameznic in posameznikov ter sooblikujejo bolj zdrave skupnosti.

V okviru kampanje Zdravnice in zdravniki družinske medicine v središču zdravstvenega varstva (Family doctors: the heart of helathcare) izpostavljajo njihovo temeljno vlogo pri promociji zdravja in dobrobiti posameznic in posameznikov ter skupnosti. Delo družinskih zdravnic in zdravnikov je kontinuirano, saj zagotavljajo celovito in sočutno skrb ter zdravstveno varstvo pacientkam in pacientom skozi vse njihovo življenje.
Bistvo družinske medicine je gradnja empatičnega in zaupnega odnosa s pacientkami in pacienti. Ti zdravniki pri svojem delu povezujejo različne oblike skrbi (oskrbe) za pacientke in paciente – od bolnišnic, specialistk in specialistov do drugih izvajalk in izvajalcev storitev zdravstvenega varstva. Delujejo v dobro svojih skupnosti ter si neprestano prizadevajo za odpravo sistemskih ovir pri dostopu do kakovostnega zdravstvenega varstva.

V osrednji zdravstveni ustanovi v Ljubljani, Zdravstvenemu domu Ljubljana, za paciente trenutno skrbi 89 zdravnic in zdravnikov družinske medicine. Med njimi je tudi dr. Eva Vodnik, ki je ob tej priložnosti predstavila delo z obposteljnim ultrazvokom v svoji ambulanti.

zdl 
Foto: ZDL

Več o tej temi lahko preberete tukaj, slovensko Združenje zdravnikov družinske medicine pa se predstavlja tukaj.

Preberite tudi: