petek, 9. 10. 2020

Svobodni – razstava, ki presega državne meje in medgeneracijske razlike

V Pionirskem domu predstavljajo razstavo Svobodni, ki je zasnovana kot presečišče različnih generacij, nacionalnosti in idej, ki jih povezuje ena tema: svoboda.

Razstava ima dva vsebinska sklopa: v prvem so dela umetnikov, ki v Pionirskem domu gostujejo v sklopu projekta Liberty, v drugem pa projekcije otroških likovnih del, ki so bila izbrana na natečaju festivala Likfest.

"V Pionirskem domu smo se med izolacijo srečevali s številnimi vprašanji. Kako ustvarjati kljub predpisani fizični razdalji? Kako izvajati različne aktivnosti in obenem zaščititi naše zdravje? Kako še naprej izvajati Evropske projekte? Z ustvarjalnostjo in domišljijo smo našli številne nove načine približevanja umetnosti mladim. Eden od njih je postavitev razstave na zelenici Pionirskega doma," pojasnjuje direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik.

Projekt Liberty - pot do novih spoznanj

V Pionirskem domu so prepričani, da so Evropski projekti pot do novih spoznanj in pridobivanja izkušenj. Kot partnerji sodelujejo v mednarodnem projektu Liberty, ki je namenjen krepitvi ustvarjalne integracije prek kulture in umetnosti. Projekt združuje 12 partnerjev iz 10 držav in je namenjen mreženju umetnikov iz različnih delov Evrope. Poteka že od leta 2019, zaključil pa se bo leta 2023. Sofinancira ga EU-program Ustvarjalna Evropa, podprogram kultura.
»V sklopu projekta smo želeli ateljeje Pionirskega doma ponuditi domačim in tujim umetnikom. Umetnikoma iz Latvije in Danske je sicer prihod preprečila pandemija, veseli pa smo, da lahko v prostorih Pionirskega doma gostimo dva domača umetnika, Marušo Meglič in lo_milo_,« pravi Vesna Tripković, vodja oddelka kulture v Pionirskem domu.

Umetniki se predstavijo

V sklopu prvega dela razstave bodo na veliki mobilni konstrukciji v obliki panoja pred Pionirskim domom razstavljena dela štirih umetnikov. Maruša Meglič (Slovenija), lo_milo (Slovenija), Lidija Zeneripa (Latvija) in Eske Tuborg Matthiesen (Danska) so na slikovni površini dimenzije 3 metre x 5 metrov tematizirali lastno likovno pripoved o svobodi.

Maruša Meglič je lani magistrirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Izobraževala se je tudi na Akademiji za umetnost, arhitekturo in dizajn v Pragi. Svoja dela je predstavila na več skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini.
Lo_milo: Njegovo delo spremlja predvsem minljivost. "Ustvarjam začasne intervencije, ki niso opažene na prvo žogo. Lahko bi jih opisal kot gverilska ali minljiva umetnost," pravi. Deluje na področjih slikarstva, večmedijskih projektov, fotografije, umetnosti v javnem prostoru in ulične umetnosti. Raziskuje predvsem urbano okolje in njegov odnos do naravnega.
Lidija Zaneripa je leta 2020 diplomirala na likovni akademiji v Latviji. Deluje na področju vizualnih komunikacij, ukvarja se z videom in fotografijo. V zadnjem času svoja likovna dela ustvarja v polju prostorske instalacije.
Eske Touborg Matthiesen je danski umetnik, ki svoje likovno delo ustvarja v javnem prostoru. Njegova dela so velikih dimenzij in se razpenjajo na velikih fasadah v večjih mestih.

Likfest: otroci in mladi o svobodi

V notranjosti Pionirskega doma pa bodo predstavljena dela otroških umetnikov, ki so nastala v okviru festivala Likfest. Dela tematizirajo svobodo. "Svobodo si likovni festival predstavlja kot raziskovanje, pot, ki sicer cilj v obliki likovnega izdelka. Opozarjamo pa tudi na to, kako pomembno je, da delo komunicira naprej, v dialogu z drugimi deli, v prostoru," pripoveduje Boris Beja, vodja festivala. Viktorija Potočnik, direktorica Pionirskega doma, pa ob tem opozarja: "Pomembno je, da kultura in umetnost mladih tudi v teh nenavadnih časih ne utihneta. Naj postaneta še glasnejši! Naj živi svoboda, naj živi umetnost."

Razstava bo na ogled do 1. novembra 2020.
Naslednja faza projekta bo potekala v okviru festivala ZOOM, poziv za umetnike je že objavljen na spletni strani Pionirskega doma.

Preberite tudi: