sreda, 30. 11. 2022

Ta veseli dan kulture

V soboto, 3. decembra 2022, tudi letos praznujemo Ta veseli dan kulture. Obletnico rojstva dr. Franceta Prešerna bomo obeležili s številnimi brezplačnimi dogodki, osrednji dogodek Različnost povezuje pa bo potekal pred Prešernovim spomenikom ob 15.45 uri. V primeru slabega vremena bomo program prestavili v Mestno hišo.

Različnost povezuje

3. decembra bo med 15.45 in 16.15. uro pred Prešernovim spomenikom potekal osrednji dogodek Različnost povezuje, ki so ga pripravili gledališčniki in tečajniki glasbenega oddelka Pionirskega doma. Z dogodkom bodo spomnili na različnost v govorjenih jezikih ter različnost v naših mislih. Različnost povezuje kot glas proti vsem oblikam diskriminacije in nestrpnosti.
Program bodo sklenili s povabilom na Čarobni gozd, ki bo tudi tokrat potekal v paviljonu na Kongresnem trgu med 3. in 23. decembrom vsak dan med 17. in 19. uro.

Pester program tudi v drugih javnih zavodih 

Ta veseli dan bomo praznovali s številnimi brezplačnimi dogodki tudi v drugih ljubljanskih zavodih. 

Na potep po Ljubljanskem gradu

Ljubljanski grad. Foto: Miha Mally
Foto: M. Mally, Ljubljanski grad

   

Vabimo vas, da na Ta veseli dan kulture spoznate številne zanimive programe za zidovi Ljubljanskega gradu, kot so stalni razstavi Grajsko orožje in Slovenska zgodovina ter Lutkovni muzej. V Virtualnem gradu si lahko ogledate tudi kratek predstavitveni film o zgodovini Grajskega griča in Ljubljanskega gradu, povzpnete se lahko na Razgledni stolp ali se udeležite katerega izmed raznolikih vodenih ogledov za otroke in odrasle.

Podrobnejši program najdete tukaj
Na Ta veseli dan kulture so vse grajske vsebine in programi brezplačni; vozovnico za tirno vzpenjačo pa je mogoče kupiti po enotni, znižani ceni.

Dan odprtih vrat v Mednarodnem grafičnem likovnem centru 

Razstava v Švicariji. Foto: katja goljat MGLC
Foto: K. Goljat, MGLC

   

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru vas vabijo v Grad Tivoli na vodena ogleda razstav Črtomir Frelih: Grafike in risbe. Štiri desetletja. in Natalija Juhart Brglez: Linije vsakdana, ki bosta ob 11. in 12. uri.
V Gradu Tivoli bodo ob 12., 14. in 16. uri potekale tudi delavnice z gostujočo umetnico Qëndresë Deda, In from the Margins. 
V prostorih MGLC Švicarije si lahko med 12. in 18. uro ogledate odprte ateljeje in obiščete sejem Artish. 

Pester program Mestne knjižnice Ljubljana in nagradna igra

Program. Foto: MKLJ 

Ta veseli dan kulture praznujejo v Mestni knjižnici Ljubljana s številnimi brezplačnimi predavanji, pogovori in delavnicami. Pester program, ki poteka že od 28. novembra, med drugim ponuja potopise od Kilimanjra do Afganistana in Pakistana, 1. decembra se lahko udeležite Družinske novoletne ustvarjalne čajanke, 3. decembra pa delavnice dramskega izražanja za otroke. Program si lahko ogledate tukaj
Prav tako bo 3. decembra na njihovem Facebook profilu potekala nagradna igra.

V Mestni knjižici Ljubljana so pričeli tudi z novo sezono projekta za spodbujanje branja Mesto bere, ki bo potekal vse do 3. maja 2023. V ospredje tokrat postavljajo Poetike kratkih form in Ljubljančane ter Ljubljančanke vabijo k branju izbranih kratkih zgodb in novel avtorjev iz vsega sveta.

Mestni muzej Ljubljana z dobrodelno noto 

Razstava Krko bogastvo iz emonskih grobov. Foto: MGML
Foto: MGML

   

Na Ta veseli dan kulture bodo v Mestnem muzeju Ljubljana s praznovanjem pričeli že od 10. ure dalje. 

Za odrasle

10.00, 12.00, 14.00, 16.00: 45-minutno vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

11.00, 13.00, 15.00, 17.00: 45-minutno vodstvo po razstavi Plečnik: metropola, kraj, vrt

10.00–18.00: ogled razstave Krhko bogastvo iz emonskih grobov v Zakladnici in ogled novih pridobitev v muzejsko likovno zbirko v Malem razstavišču: MILAN RIJAVEC (1922–2018) Zbirka umetnin 20. in 21. stoletja, darila (2011–2022)

Za družine 

10.00–18.00 Arhitekturni izziv za družine (4+)
Drop-in izkustvene delavnice in branje slikanice Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani. Na delavnicah se otroci preizkušajo v vlogi arhitektov, rišejo skice in načrte za mesto ter si izdelajo svoje lutke gospoda Plečnika in njegovih prijateljev. Otroci bodo lahko prisluhnili tudi novi zgodbici o Plečnikovem psičku Sivku, ki se je nekoč kar sam odpravil na sprehod skozi mesto.

10.00–18.00 Ogled razstave Plečnik: metropola, kraj, vrt s tiskanim vodnikom ArhitektUrice za družine (6+)

10.00–18.00 Brezplačne ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. za družine s tiskanima vodnikoma Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano (4+) in Kako je nastajalo najlepše mesto na svetu? (8+)

Dobrodelna akcija za družine v stiski tudi na Ta veseli dan kulture 

Če boste na Ta veseli dan kulture obiskali Mestni muzej Ljubljana, vam bomo hvaležni, če boste s seboj prinesli stvari, ki jih družine v stiski v tem času najbolj potrebujejo: konzervirana hrana (koruza, grah, fižol…), omake za testenine, moka (tudi brezglutenska), sol, mleko, olje (tudi olivno), riž, toaletni papir, zobne krtačke, zobne paste.

Vse našteto bodo v Mestnem muzeju Ljubljana zbrali in podarili Zvezi prijateljev mladine Moste Polje.  

Cukrarna z ugankami in namigi

Razstava Četrta generacija. Foto vir: Cukrarna
Foto: Cukrarna 

   

Na Ta veseli dan kulture vas vabimo v Cukrarno, da si, na ta posebni dan, brezplačno ogledate veliko pregledno razstavo Michelangela Pistoletta, italijanskega velikana med umetniki - Četrta generacija. 
Družine si lahko razstavo Pistoletta ogledate na malo drugačen način. Na poti skozi razstavo vas bodo čakale škatle z ugankami in namigi, ki bodo vaš ogled razstave popestrili in vas seznanili z življenjem in delom tega velikega umetnika.

Več o razstavi

Na vodene oglede v Plečnikovo hišo

Plecnikova Hisa foto Matevz Paternoster vir MGML
Foto: M. Paternoster, vir MGML

   

Plečnikova hiša na široko odpira svoja vrata in vabi na brezplačne oglede, ki bodo potekali med 10. in 18. uro. Med drugim se lahko udeležite vodenega ogleda Plečnikovega domovanja ter vodstva po razstavah 'Nulla dies sine linea. Profesor Plečnik in njegova šola v Ljubljani' in 'Sicer sem samo gospodinja, ampak ne vem ...', s katerim boste Plečnikovo hišo videli skozi drugačno, sodobno, svežo perspektivo.

Za vse vodene oglede je obvezna predhodna rezervacija mest; prijave sprejemamo 1. in 2. decembra na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Podrobnejši program najdete tukaj.

Smrtno resno v Mestnem gledališču ljubljanskem

Smrtno resno. Foto: MGL
Foto: MGL

    

Ta veseli dan kulture vas v Mestnem gledališču ljubljanskem vabijo na ogled monoprojekta Borisa Ostana Smrtno resno. Predstava bo na sporedu v soboto, 3. decembra 2022, ob 17. in 20. uri v Studi MGL.
Brezplačne vstopnice bodo na voljo pri blagajni MGL od 2. decembra 2022.

Preberite tudi: