ponedeljek, 28. 6. 2021

Telefonske govorilnice malce drugače

Javni zavod Mladi zmaji je v okviru projekta Zgodbe iz Govorilnic na Špici postavil tri odslužene telefonske govorilnice, iz katerih ni mogoče več klicati, a imajo popolnoma nov inovativen namen.

Za popestritev življenja na Špici

Telefonske govorilnice, ki bodo na Špici domovale eno leto, ne služijo več prvotnemu namenu, da vstavimo žeton ali kartico in z omejenimi impulzi pokličemo drugo osebo, temveč omogočajo javni in odprt prostor vsem mladim, ki želijo prispevali k kakovostnemu programu Mladih zmajev za popestritev dogajanje na Špici.

Prvo javno govorilnico je Ljubljana dobila 16. oktobra 1897. Foto: N. Rovan
Prvo javno govorilnico je Ljubljana dobila 16. oktobra 1897. Foto: N. Rovan

Kraj, kjer se bodo mladi lahko družili in ustvarjali

Telefonske govorilnice mladim nudijo prostor za druženje. Prva telefonska govorilnica je namenjena izmenjavi, kjer si lahko mladi izmenjujejo knjige, rastline in celo oblačila. Druga, umetniška govorilnica mladim umetnicam in umetnikom nudi razstavni prostor za njihove kulturne stvaritve, hkrati pa bo to prostor za predstave in literarne večere. Tretja govorilnica je info točka, ki predstavljala prihajajoči program Mladih zmajev.

Govorilnica za izmenjavo knjig, foto vir JZ Mladi zmaji
Prva telefonska govorilnica je namenjena izmenjavi, kjer si lahko mladi izmenjujejo knjige, rastline in celo oblačila. Foto vir: JZ Mladi zmaji

 

Brez sodelovanja govorilnic ne bi bilo

Govorilnice je postavil avtor projekta Teo Golja pod vodstvom mentorice Urše Kaplan. Načrtovanje, prenova in celotna organizacija projekta je bila inspiracija za mnoge, hkrati pa kompleksna naloga, saj je prepletala mnoga področja.

Telefonske govorilnice je doniral Telekom Slovenije. Skupaj z Javnim zavodom Turizem Ljubljana, Botaničnim vrtom, Srednjo šolo tehniških strok Šiška, Velog d.o.o. in Tehniškim muzejem Slovenije ter s podjetjem JUB pa so Mladi zmaji oblikovali končno podobo govorilnic.

Preberite tudi: