ponedeljek, 13. 3. 2023

Uspešno prvo klavirsko tekmovanje v Ljubljani

Med 25. februarjem in 4. marcem 2023 je potekalo 1. mednarodno klavirsko tekmovanje Festivala Ljubljana, prvo glasbeno tekmovanje takšnih razsežnosti pri nas.

V prvi etapi je nastopilo 22 tekmovalcev iz 14 držav, v drugi pa jih je napredovalo 12. Obe etapi sta potekali v Slovenski filharmoniji, finale, v katerega se je uvrstilo 6 finalistov pa je v dveh večerih potekal v Cankarjevem domu. Tekmovalci so na finalnih večerih nastopili ob spremstvu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta in pianista Ricarda Castra, prav tako člana žirije.

Tekmovalce je ocenjevala mednarodna 9-članska žirija pod predsedstvom priznane pianistke in zaslužne profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak. Podelitev nagrad je potekala po koncu 2. finalnega večera, 4. marca. Občinstvo so nagovorili direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, častni član Evropskega združenja festivalov Darko Brlek, umetniški vodja klavirskega tekmovanja in izvrstni pianist Epifanio Comis ter vodja oddelka za kulturo MOL Mateja Demšič.

Posebne nagrade in nagrade do 2. mesta sta podelila Epifanio Comis in Dubravka Tomšič Srebotnjak. Posebno nagrado za najboljšo izvedbo dela Fryderyka Chopina sta podelila nj. eksc. veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Krzysztof Olendzki in predstavnik Chopinovega tekmovanja v Varšavi Aleksander Laskowski, 1. nagrado pa je podelila vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana Mateja Demšič.

Zmagovalec, ki je s svojih tehničnim znanjem in interpretacijskimi sposobnostmi prepričal 9 člansko strokovno žirijo, je Kai-Min Chang. Pod taktirko maestra Ricarda Castra ob spremstvu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija je zaigral Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30 skladatelja Sergeja Rahmaninova.

Zmagovalci 1. Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana so:
1. nagrada / nagrada Mestne občine Ljubljana: Kai-Min Chang
2. nagrada / nagrada Festivala Ljubljana: Yuanfan Yang
3. nagrada: Vladislav Khandohi
4. nagrada: Yangrui Cai
5. nagrada:Roman Lopatinski
6. nagrada: Kostandin Tashko

Zmagovalec je prejel glavno nagrado 30.000 evrov in priložnost nastopa na 72. Ljubljana Festivalu ter Festivalu Emilia Romagna 2024. Prav tako bo prihodnje poletje na Floridi, v Cremoni in Ljubljani nastopil na recitalu s prejemnikom 1. nagrade Mednarodnega violinskega tekmovanja Elmar Oliveira 2023.

Najboljšim nastopom so se dodelile tudi naslednje posebne diplome:
Najboljša izvedba glasbenega dela iz obdobja baroka: Ilja Šmukler
Najboljša izvedba klasične sonate: Yuanfan Yang
Najboljša izvedba glasbenega dela iz obdobja romantike: Yuanfan Yang
Najboljša izvedba glasbenega dela iz 20. stoletja: Vladislav Khandohi
Najboljša izvedba glasbenega dela iz 21. stoletja: Jonathan Mak
Najboljša izvedba glasbenega dela slovenskega skladatelja: Urban Stanič
Najvišje ocenjen pianist, ki zastopa Slovenijo: Urban Stanič
Najboljša izvedba glasbenega dela Fryderyka Chopina: Yuanfan Yang

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov v nadaljnji karieri.

Preberite tudi: