sreda, 27. 7. 2022

V gozd po zdravje in ohladitev

V vročih poletnih dneh je gozd dobrodošlo zatočišče, vanj pa se lahko zatečemo tudi kar tako za sprostitev, in to ne le ob vikendih, temveč tudi med tednom. Zato vas vabimo na krožno tematsko pot V gozd po zdravje v prečudoviti mestni gozd Golovec.

Tematska pot V gozd po zdravje

S krožno tematsko potjo V gozd po zdravje želimo obiskovalcem mestnega gozda na Golovcu predstaviti blagodejne vplive mestnih gozdov na naše zdravje in dobro počutje.

Pri oblikovanju poti, ki jo je zasnovala dr. Urša Vilhar z Gozdarskega inštituta Slovenije, smo se oprli na vsebinske poudarke projekta URBforDAN - upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, naravne danosti mestnega gozda Golovec, pristope gozdne pedagogike ter raziskave prof. Kalevija Korpele z Univerze Tampere na Finskem, ki je razvil gozdne poti z aktivnostmi za izboljšanje počutja. Uporabljajo jih na Finskem, Švedskem, v Franciji in v Luksemburgu.

Opis poti in vaje za boljše počutje

Na krožni tematski poti V gozd po zdravje je sedem označenih lokacij, kjer so na tablicah predstavljene vaje za boljše počutje (in zdravje) obiskovalcev: od fizične sprostitve do izboljšanja čustvenega stanja in razpoloženja, tkanja globlje povezanosti z naravo, samorefleksije. Aktivnosti za izboljšanje počutja so prilagojene tako otrokom in mladini kot tudi delovno aktivnemu prebivalstvu, upokojencem in turistom. Opis vaj najdete tukaj

Navodila za vaje za boljše počutje. Foto: N. Rovan
Navodila za vaje za boljše počutje. Foto: N. Rovan

    

Pot je primerna za vse obiskovalce mestnega gozda Golovec in je dolga približno 2,5 km. Poteka po pohodnih poteh od Velikega bajerja na Rakovniku mimo Astronomsko-geofizikalnega observatorija Golovec ter nazaj proti Velikemu bajerju na Rakovniku.

Glede na izkušnje obiskovalcev takih poti v drugih državah prof. Korpela priporoča, da aktivnostim na poti posvetimo od 45 do 60 minut ter jih izvajamo redno od dva do trikrat na teden.

Redni obiski krožne tematske poti V gozd po zdravje ter blagodejni učinki sprostitvenih aktivnosti v naravi obiskovalce mestnega gozda Golovec spodbujajo k temu, da tematska pot postane stalnica v vsakodnevnem življenju in skrbi za zdravje. Morda vas tematska pot navduši in boste poiskali tudi druge najljubše kotičke v naravi ter izvajali predlagane sprostitvene aktivnosti.

 

Dostop do izhodišča poti

Začetek poti V gozd po zdravje oznanja vstopna točka za Golovec na Rakovniku. Ta je ob športnih igriščih, kjer je tudi parkirišče, sicer pa sta blizu avtobusna postaja LPP in izposojevalnica sistema BicikeLJ. Do tja se pripeljemo, prikolesarimo ali pripešačimo z Dolenjske ceste: če smo prišli iz središča Ljubljane, zavijemo levo za postajo LPP Rakovnik, kjer je tudi izposojevalnica sistema BicikeLJ. Nadaljujemo po cesti, ki kmalu zavije desno ob blokih, zatem pa levo na Pot k ribniku in kmalu spet levo na makadamsko cesto ob športnih igriščih. Ta nas pripelje do večje informativne table o Golovcu, ki označuje vstopno točko Rakovnik. Od tod kmalu dosežemo prvo lokacijo tematske poti V gozd po zdravje.

Informativna tabla, ki označuje vstopno točko. Foto: N. Rovan
Informativna tabla, ki označuje vstopno točko. Foto: N. Rovan

         

Zbirno mesto ogled poti V gozd po zdravje

   

 

Preberite tudi: