torek, 12. 10. 2021

V Kinodvor prihaja Kinotrip

V mestnem kinu Kinodvor bo od 14. do 16. oktobra 2021 potekal 6. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade. Festival prinaša šest celovečernih filmov ter spremljevalno dogajanje, vse po izboru mladih članov letošnjega Kinotripovega filmskega kluba.

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek. Šesta edicija festivala bo postregla s šestimi celovečerci – od aktualnih dokumentarcev, razmišljujočih dram in napetih filmskih zgodb do filmske klasike. Program festivala od poletja dalje skrbno pripravlja ekipa sedmih srednješolcev, članov 6. Kinotripovega filmskega kluba, ki o svojem izboru pravi: »Filmi, ki smo jih zbrali za letošnji festival, so nas vse zaznamovali. Iz dvorane smo odšli včasih zamišljeni, včasih energični, a vedno polni vtisov. Filmi obravnavajo različne tematike in so si na sploh zelo raznoliki – od dokumentarnih aktivističnih filmov pa do klasik o lepoti življenja, zato smo prepričani, da bo na letošnjem festivalu vsak odkril nekaj zase.«

Festivalsko dogajanje se bo začelo v četrtek, 14. oktobra, ko si bomo na velikem platnu ogledali dolgo pričakovani zadnji film večkrat nagrajene režiserke Elize Hittman Nikoli redko včasih vedno (Never Rarely Sometimes Always, 2020), ki nas bo popeljal v intimno pripoved o dekliškem pogumu, zaupanju in solidarnosti. Zvečer bo sledilo uradno odprtje festivala s filmom Življenje brez Sare Amat (La vida sense la Sara Amat, 2019), s katerim se bomo prepustili čutni zgodbi o zadnjih dnevih poletja, polnih skrivnosti in nežnih trenutkov nepozabne ljubezni. V izjemno veselje nam je, da se bomo po projekciji pogovarjali z režiserko filma Lauro Jou preko spleta.

Petek, 15. oktobra, bo obarvan z udarnejšimi ritmi. Festivalski dan bomo začeli v prvih vrstah boja za pravičnost in si ogledali dokumentarni film Dragi otroci prihodnosti (Dear Future Children, Franz Böhm, 2021) z zgodbami treh mladih aktivistk, ki so svoje življenje posvetile boljšemu jutri. Za tem nas bo film Slalom (Slalom, Charlène Favier, 2020) z napeto zgodbo o zmagoslavju in s preizpraševanjem meja v svetu vrhunskega mladinskega športa odpeljal do roba belih strmin.

V soboto, 16. oktobra, bomo filmska potovanja začeli v Italiji z dokumentarnim filmom Futura (Futura, Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher, 2021), ki izriše poteze mlade generacije in nam skozi njene oči prikaže, kako je biti mlad na našem koncu sveta. Festivalsko dogajanje bomo okronali s filmom Harold in Maude (Harold and Maude, Hal Ashby, 1971), kultno klasiko in eno najbolj nenavadnih romanc v zgodovini filma.

Podkast - novost letošnjega spremljevalnega programa

Poleg že omenjenega pogovora z režiserko Lauro Jou se na festivalu obetajo tudi drugi pogovori z režiserji in režiserkami, ki jih bomo sproti najavljali na spletni strani Kinodvora.

Letošnja novost v spremljevalnem programu je podkast Kinotripanje. Pred mikrofonom se bodo znašli različni gosti in skupaj s Kinotripovci tripali na filme, kino in druge aktualne teme, ki trenutno navdihujejo mlade. Sveže in ušesom prijetno zašiljene epizode bodo ponudile tudi vpogled v festivalsko zakulisje. Podkastu lahko v času festivala prisluhnete na Kinodvorovi spletni strani.

Vse festivalske dni bo potekala filmsko-kritiška delavnica Ostrimo pogled na Kinotripu!, poskrbljeno bo za filmska druženja, pred vsako projekcijo pa bodo mladi Kinotripovci pripravili zanimive filmske uvode. Na zaključni projekciji festivala bodo mladi podelili Kinotripovo nagrado občinstva.

Festivalske vstopnice

Vstopnice za filmska potovanja so že v prodaji pri blagajni Kinodvora na Kolodvorski 13 (T: 01 239 22 17, blagajna@kinodvor.org). Možen je tudi nakup preko spleta.

Cene vstopnic:

  • za posamezno projekcijo: 4,5 €
  • za skupine s štirimi in več gledalci: 3 €
  • za člane Kluba Kinobalon in Kinodvor: 3 €

Preberite tudi: