petek, 7. 10. 2022

V Ljubljani imamo dve stalni lokaciji za oddajo malih aparatov

V Zbirnem centru Povšetova in Centru ponovne uporabe Ljubljana smo uredili stalna kotička za oddajo še delujočih malih aparatov.

Raziskave kažejo, da sta med zbranimi e-odpadki 2 % še delujočih aparatov in dobro je, da jih zajamemo, saj jim tako lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Družba ZEOS, d.o.o. zato po Sloveniji postavlja kotičke za ponovno uporabo. Dva izmed njih smo z javnim podjetjem Voka Snaga in Centrom ponovne uporabe Ljubljana uredili v Zbirnem centru Povšetova in Centru ponovne uporabe Ljubljana. Vse zbrane še delujoče aparate v obeh kotičkih bodo pregledali in nato predali Centru ponovne uporabe Ljubljana, kjer bodo lahko našli nove lastnike.

podžupan Dejan Crnek

Podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek je na srečanju poudaril: »Za Mestno občino Ljubljana je vsaka aktivnost v smeri boljšega bivanja tisto kar dodaja kamenček mozaiku strategije naše občine še iz obdobja predno smo postali zelena prestolnica leta 2016 oz. zaveze Zero Waste ter naše nove strategije o krožnem gospodarstvu. Vsaka taka aktivnost pomeni korak v smeri zaveze. V občini podpiramo take iniciative tudi zato, ker vemo, da jih izvajajo organizacije, ki delajo srčno. Take aktivnosti namreč ne prinašajo veliko dobičkov, prinašajo pa veliko zadovoljstvo.«

Po Sloveniji je postavljenih že 64 kotičkov za oddajo malih aparatov, vse lokacije najdete na spletnem zemljevidu na spletni strani www.zeos.si, na kateri najdete tudi aparate, ki so pripravljeni na ponovno uporabo in čakajo nove lastnike.

Kaj zbiramo v kotičkih za male aparate?

V obeh kotičkih zbiramo še delujoče aparate, ki so primerni za ponovno uporabo:

  • bela tehnika – pralni stroji, hladilniki, pečice, mali gospodinjski aparati
  • zabavna elektronika – radio, zvočniki, LCD televizija in monitorji
  • svetila
  • računalniška oprema
  • orodje za dom in vrt

Kam prinesti male aparate?

Še delujoče male aparate lahko prinesete:

  • na Center ponovne uporabe na Povšetovi 4: od torka do sobote med 9. in 16. uro
  • na zbirni center Povšetova 2: od torka do sobote med 11. in 18. uro. 

Preberite tudi: