petek, 16. 8. 2019

V Ljubljani novo igrišče za petanko

V Fužinah na Brodarjevem trgu smo za vas naredili novo igrišče za petanko, ki je veliko kar 350 m2.

Ali veste, kaj je petanka? 

Petanka (izvirno petanque v francoščini) je moštvena športna igra podobna balinanju. Igra petanke je zagotovo ena najbolj razširjenih iger na svetu. Je enostavna igra s kovinskimi, plastičnimi ali lesenimi kroglami (premera probližno 7 cm) z zelo enostavnimi pravili. Igramo jo lahko praktično vsepovsod na katerikoli podlagi - v parkih, na sprehajalnih stezah, na travi, na dvorišču, na plaži, na vikendu in podobno. Igra ne zahteva posebne fizične pripravljenosti, tako da jo lahko igrajo vsi tako stari kot mladi, otroci, moški in ženske, celo invalidi. Zelo je primerna za rekreacijo in razvedrilo, v svetu pa je priznana tudi kot atraktivni tekmovalni šport.

Osnovna pravila igre:

Petanka je igra s kovinskimi kroglami in balinčkom, podobna balinanju. Igrata dve ekipi, ena proti drugi, običajno v sledečih kombinacijah:

  • trije igralci proti trem igralcem (vsak igralec ima dve krogli)
  • dva igralca proti dvema igralcema (vsak igralec ima tri krogle)
  • en igralec proti enemu igralcu (vsak igralec ima tri krogle)

Igrajo lahko vsi ne glede na starost, spol, tudi invalidi. Igra se lahko praktično na vseh terenih, najbolj pogosto pa na podlagi, kakršno najdemo v večini parkov (grušč, drobno kamenje za nasipanje), Igralci uporabljajo kovinske krogle premera med 70 in 80 cm, teže med 650 in 800 g. Balinček je lesen, lahko tudi plastičen, premera med 25 in 35 mm, poljubne barve. V izogib prepiru je priporočljivo imeti pri sebi tudi tračni meter, zaradi ugotavljanja točk.

Preberite tudi: