ponedeljek, 23. 12. 2019

V Pionirskem domu novo leto začenjamo s festivalom Hokus Pokus

V Pionirskem domu bo od 8. do 10. januarja 2020 potekal 13. znanstveni festival Hokus Pokus: edinstven preplet znanosti in umetnosti v Sloveniji.

Viktorija Potočnik, direktorica Pionirskega doma ob napovedi festivala poudarja: “V Pionirskem domu vemo, da lahko znanost mladim približamo na zabaven in poučen način. Festival Hokus - Pokus povezuje znanstvenike, mentorje in učenke in učence. Ob zabavnih poskusih in delavnicah že trinajst let spodbujamo vedoželjnost in potujemo po poteh novih odkritij.”

Program festivala: kjer se združita znanost in umetnost

Foto Rok Vidmar
Foto: Rok Vidmar

Festival Hokus Pokus že tradicionalno povezuje znanost in umetnost. Vesna Tripković, vodja festivala poudarja: “Znanost nam vsakodnevno ponuja izboljšave in napredek. Umetnost pa sledi spremembam v družbi in jih predstavlja. Festivalski program združuje oboje. Čakajo nas: delavnice za osnovnošolce, likovna razstava, predstavitev knjige in izobraževanja za pedagoge.”
V Pionirskem domu smo se pri pripravi festivala povezali s številnimi institucijami: Centrom arhitekture Slovenije, Društvom Slon, Cankarjevo založbo, Zavodom 404, RAMPA Labom in Muzejem za arihtekturo in oblikovanje. Delavnic se bo udeležilo okoli 1000 otrok.

Osrednja tema festivala: prostori / okolja

Letošnja osrednja tema festivala se dotika prostorov in okolij. V znanosti je prostor tema različnih naravoslovnih disciplin, doživljanje umetnosti pa nas vedno znova postavlja v prostor in čas. Vesna Tripković, vodja festivala pojasnjuje: “Prostor nas določa, oblikuje in umešča. V znanosti je prostor tema različnih naravoslovnih disciplin - kvantne fizike, ki proučuje možnosti hkratnih sobivanj različnih okolij ter biologije in kemije, ki analizirata vplive okolij na živa bitja in življenjske prostore. Umetnost in njeno doživljanje pa nas postavlja vedno znova v drugačen prostor in čas. Postavlja nas tudi v okolja, v katera drugače ne bi nikoli stopili.”

Novosti festivala

Festival bo tudi letos v fokus postavil umetnika in tokrat bo z nami vizualna umetnica Nina Koželj. V sklopu razstave, ki spremlja festivalsko dogajanje bo predstavila delo iz cikla OSTANI TAKO DOLGO KOT ŽELIŠ /STAY AS LONG AS YOU WANT, v katerem lahko obiskovalci posegajo v osebni prostor skulptur in s tem sprožajo nehoten neprijeten fizičen odziv lastnega telesa.
V petek, 10. januarja 2020, ob 18. uri bo v prostorih zavoda na Komenskega 9 prva predstavitev knjige dr. Saše Dolenca: Od genov do zvezd in naprej. Ta prinaša nove zanimive resnične zgodbe iz sveta znanosti, ki bralcem pojasnjujejo odkritje ali izum in svet, ki nas obkroža.

Preberite tudi: