četrtek, 12. 11. 2020

Vabljeni na brezplačne spletne premiere lutkovnih predstav Hiše otrok in umetnosti

Hiša otrok in umetnosti vabi k ogledu lutkovnih premier na daljavo. Vsako soboto bo med 10. in 18. uro na spletu predstavljena nova lutkovna predstava. Ogled predstav je brezplačen.

Videoposnetki bodo na voljo na tej povezavi.

Program

14. 11. 2020 med 10.00 in 18.00 – LG FRU-FRU, Hiša otrok in umetnosti: Majhno težavo imam

„Majhno težavo imam.“ je rekel medved izumitelju „Bi mi mogoče …?“ Toda izumitelj medvedu ne pusti dokončati stavka. Točno ve, kaj potrebuje: par kril. Zaskrbljeni medved gre naprej, hodi iz trgovine v trgovino in vsakič dobi nekaj, česar očitno ne potrebuje – šal, stekleničko zdravil, klobuk, kozarec medu, očala … Vsi točno vedo, kaj medved rabi, nihče pa mu ne prisluhne. Vse dokler ne pride iz mesta na vrh griča, kjer sreča drobno muho.
To je zgodba o osamljenosti, ki jo dobro poznamo vsi. Otroci morda še najbolje vedo, kako je, če te nihče zares ne posluša, in če vsi vedo, kaj je najboljše zate. Hkrati je tudi zgodba o današnjem svetu, ki nas zasipa z materialnimi stvarmi, ki naj bi nas delale srečne. Predvsem pa je zgodba o prijateljstvu. Ker včasih rabiš samo to, da te nekdo sliši in razume, pa čeprav je to čisto navadna muha.
Za otroke od 3. leta dalje, trajanje predstave: 35 minut

majhno tezavo imam urska boljkovac 120
Foto: Urška Boljkovac, vir: Hiša otrok in umetnosti

  

21. 11. 2020 med 10.00 in 18.00 – Društvo Tobiro, Hiša otrok in umetnosti: Ljubo doma

Ljubo doma nastaja po knjigi za otroke, ki sta jo ustvarili pisateljica Maša Ogrizek ter ilustratorka in striparka Tanja Komadina. Glavni protagonisti knjige so Pika, Kraljevič in Sovica. Piki je v resnici ime Polona, Kraljeviču pa Rok; sta bratec in sestrica, ki se zapletata v nenehne spore, a se imata kljub temu rada. Toda selitev družine s Primorske, kjer so živeli v veliki vili skupaj z nono in nonom, v majhno stanovanje v Ljubljani je posebej za Piko zelo stresna, saj ne zapušča le vile, v kateri je živela celo življenje, in ljubljenih none in nona, ampak tudi najboljšega prijatelja Vita, pa tudi šolo mora zamenjati. Takoj ob prihodu v Ljubljano najdeta Sovico, zavrženo plišasto igračo, ki v njuni družbi čudežno oživi. Izkaže se, da ne le, da govori, ampak je pravi leksikon, ki ve zanimive reči o zgodovini bivališč, pohištva in gospodinjskih aparatov, saj je prej dolga desetletja živela pri gospe Mariji, ki je delala v muzeju, zdaj pa se je preselila v dom starejših občanov, kamor je ni mogla vzeti s seboj.
Za otroke od 4. leta dalje, trajanje predstave: 30 minut

ljubo doma
Foto vir: Hiša otrok in umetnosti


28. 11. 2020 med 10.00 in 18.00 – Collectif Ma-Théâ (Centre de Créations pour l’Enfance), Francija, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Hrvaška in Hiša otrok in umetnosti, Slovenija: Oh la la

Predstava Oh la la govori o trenutkih v življenju otroka. Vendar ne gre za faktografsko prikazovanje otrokovega vsakdanjika, temveč gledamo na svet skozi otrokove oči. Otroški zorni kot pa se razlikuje od odraslega realizma. Vsaka, še tako vsakdanja stvar je lahko trenutek za igro, trenutek, v katerem otrok pobegne v svoj svojevrsten svet domišljije. In tako vsakdanjik otroku postane zbor majhnih trenutkov, ki jih obarva po svoje. Lahko dobesedno, kot v prizoru, ko otrok vse prebarva na roza, ker tako pač hoče in ker tako pač mora biti. In ko ura bije, vedno odbije pet, saj več kot do pet otrok ne zna prešteti. In ni pomembno, če je pet zjutraj ali pet popoldan, ura je pet in to je dovolj. Ker se mi tako ali tako ne mudi in bom ostal v svojem sanjskem svetu še uro ali dve, čeprav starši jamrajo, da sem len. Ampak nisem len, morda malo počasen, ampak kaj, ko mi ima moja blazina, ki je v bistvu mehek oblak, toliko za povedati. Predstava je zasnovana na podlagi del dveh v Franciji najbolj priznanih ustvarjalcev za otroke – ilustratorja Hervéja Tulléta in pisatelja-pesnika Bernarda Friota. Oba umetnika gradita svoje ustvarjanje na izjemnem poznavanju najmlajših.
Predvajali bomo posnetek hrvaške premiere, zato bo opremljen s slovenskimi podnapisi.
Za otroke od 4. leta dalje, trajanje predstave: 35 minut

 

Mestna občina Ljubljana programsko sofinancira Hišo otrok in umetnosti.

Preberite tudi: