četrtek, 19. 5. 2022

Razstava Rdeče in črno, prejemnica Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke

Ob mednarodnem dnevu muzejev je razstava Mestnega muzeja Rdeče in črno, Evropa na ljubljanskem kongresu 1821 prejela Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke v letu 2021.

Njen avtor mag. Janez Polajnar je ob tem dejal: »Ideja, da obletnično razstavo ljubljanskega kongresa postavimo v širši časovni kontekst začetka 19. stoletja, torej v čas, v katerem koreninijo tako ideološke delitve, ki so oblikovale in utemeljile sodoben svet, kot tudi velika geopolitična zavezništva in blokovska delitev, se je očitno izkazala za pravo. 19. stoletje v splošnem razumevanju zgodovine večkrat razumemo kot nezanimivo. Razstava in nenazadnje tudi prejeta nagrada pa dokazujeta, da je to obdobje ključno za razumevanje sodobnega sveta.« In dodaja: »Ob prejetju nagrade sem počaščen, da je komisija razstavo Rdeče in črno prepoznala kot izjemen dosežek. V idejo in koncept postavitve razstave je bilo vloženega veliko premisleka in dela, zato mi nagrada stanovskega društva pomeni izjemno priznanje.«

Razstava Rdece in crno. Foto: Andrej Peunik, MGML
Foto: Andrej Peunik, MGML

 

Ljubljana v središču najvišje evropske politike 

Razstava, ki je bila v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled med 18. junijem 2021 in 24. aprilom 2022, je poudarila pomen tega diplomatskega srečanja za Ljubljano. Mesto, ki se je znašlo v središču najvišje evropske politike in gostilo več sto uglednih gostov, je v času kongresa doživljalo svoje najlepše mesece. Meščani so uživali v dvornem blišču, vrstile so se slavnosti, sprevodi, vojaške parade, koncerti, plesi in gledališke predstave.

Ljubljanski kongres, povezan s sedanjostjo

Razstavni projekt s celotnim programskih sklopom vodstev, predavanj, še posebej pa z vključitvijo projekcij dveh velikih evropskih filmov (Noč v Varennesu in Allonsafan v Slovenski kinoteki) je uspešno nagovarjala sodobnega obiskovalca ter ljubljanski kongres povezala s sedanjostjo.

Evropsko komponento so v muzeju še dodatno podkrepili s sodelovanjem s številnimi evropskimi in slovenskimi muzeji, galerijami in knjižnicami, iz katerih so si izposodili atraktivne in pri nas še ne videne muzejske predmete.

 

Preberite tudi: