sreda, 15. 6. 2022

Velo-city 2022 Ljubljana: politični pogum za prelomne odločitve

Drugi dan svetovne kolesarske konference Velo-city se je začel s plenarnim zasedanjem Political Courage for Breakthrough Decisions, na katerem se je župan Zoran Janković skupaj z župani Banja Luke, Novega Sada, Sarajeva in Dubrovnika pogovarjal o izzivih na področju spodbujanja kolesarjenja v mestih, v katerih so prebivalci tradicionalno osredotočeni predvsem na uporabo avtomobilov.

Župan Zoran Janković je uvodoma povedal, da je njegovo osnovno vodilo na mestu župana vsak dan povečevati kakovost življenja v mestu. »Pred 16 leti smo začeli z 22 projekti, ki smo jih želeli uresničiti, danes pa smo jih izvedli že več kot 2.400«, je izpostavil župan in dodal, da je pri vodenju mesta pomembna vizija, na podlagi katere se oblikuje strategija, ki nas pripelje do uresničitve zastavljenih ciljev.

zupan med govorom
Foto: Matjaž Očko

Med drugim je spomnil na začetek zapiranja mestnega središča za motorni promet. »Ko smo zaprli Wolfovo ulico, smo prejeli pritožbe gostincev in trgovcev, ki so se bali, da bodo ostali brez strank, če ljudje ne bodo mogli parkirati v njihovi bližini«, je spomnil. Zgodilo se je ravno obratno, danes je mestno središče polno življenja, trgovine in gostinski lokali uspešno poslujejo, zato je prepričan, da bi se zdaj velika večina ljudi, tudi tistih, ki so se prej pritoževali, uprla ponovnemu odpiranju tega območja za avtomobile. 

govorci na odru
Foto: Matjaž Očko

Župani Novega Sada Miloš Vučević, Banja Luke Draško Stanivuković, Dubrovnika Mato Franković in županja Sarajeva Benjamina Karić so vsi izpostavili, da je župan Zoran Janković njihov velik vzor ter da se z veseljem učijo od njega in njegove ekipe. Poudarili so pomen sodelovanja, učenja in prenosa dobrih praks v njihova mesta, saj si vsi želijo iti v korak z Ljubljano, ki na področju trajnostnega razvoja, še posebej spodbujanja kolesarjenja, dosega izjemne rezultate. V nadaljevanju so izpostavili glavne izzive, s katerimi se soočajo v njihovih mestih, med katerimi so poudarili predvsem nujnost spremembe miselnosti prebivalcev, da avto ni prva izbira za premikanje po mestu, ter vlaganje v kolesarsko infrastrukturo.

Župan Zoran Janković je povedal, da je opravljanje županske funkcije tek na dolge proge, pri čemer je izjemno pomembno spoštovanje in sodelovanje s prebivalci. Svojim sogovornikom je čestital za njihovo dosedanje delo ter jih spodbudil, naj vztrajajo na svoji poti in sledijo zastavljenim ciljem. Po njegovem mnenju je kolesarjenje naša prihodnost, vsa mesta na svetu pa se morajo razvijati po trajnostnih načelih zelene prestolnice zato, da ohranimo planet za naše zanamce.

Oglejte si utrinke prvega dne konference


Preberite tudi: