sreda, 1. 2. 2023

Vodnikovanje 2023

Ob 3. februarju, rojstnem dnevu vsestranskega ustvarjalca Valentina Vodnika, Vodnikova domačija pripravlja praznovanje 265 obletnice njegovega rojstnega dneva. Lahko se udeležite vodenega sprehoda po Vodnikovi Ljubljani, vodstva po Rokopisni zbirki NUK in si prvič ogledate video prispevek Valentin Vodnik – novinar.

Vodeni sprehod po Vodnikovi Ljubljani z dr. Luko Vidmarjem

V petek, 3. februarja 2023, se lahko ob 17. uri (zbor ob 16.50 uri na Trgu francoske revolucije pred spomenikom) udeležite vodenega sprehoda z dr. Luko Vidmarjem, enim največjih strokovnjakov za Vodnika pri nas. Na sprehodu po Vodnikovi Ljubljani si boste ogledali stavbe, v katerih je Valentin Vodnik živel in deloval. Voden ogled se bo končal na Vodnikovi domačiji Center, na Stritarjevi ulici, s projekcijo videa Valentin Vodnik - novinar.

Vodstvo po Rokopisi zbirki NUK z mag. Marijanom Rupertom

Rokopisna zbirka NUK foto Tina Popovic
Lublanske novice, prvi časopis v slovenskem jeziku, Rokopisna zbirka NUK. Foto: Tina Popovič, vir Vodnikova domačija

   

V soboto, 4. februarja 2023, bo ob 10. uri (zbor ob 9.50 uri pred NUK) vodstvo po Rokopisni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice z mag. Marijanom Rupertom. Popeljal vas bo po posameznih obdobjih življenja in dela našega znamenitega razsvetljenskega ustvarjalca in učenjaka, ki je v marsičem postavljal temelje slovenskega jezika in umetnega pesništva.

Udeležba na obeh dogodkih je brezplačna, obvezne so prijave na prijave@divjamisel.org.

Valentin Vodnik – novinar

Priprava video prispevka Vodnik novinar z Luko Vidmarjem. Foto: Tina Popovič
Priprava video prispevka Valentin Vodnik - novinar z Luko Vidmarjem. Foto: Tina Popovič

   

Vsako leto ob Vodnikovanju na Vodnikovi domačiji odkrijejo eno poglavje iz življenja in dela Valentina Vodnika. Valentin Vodnik je bil prvi na številnih področjih, tudi v novinarstvu in publicistiki. Najprej je pisal pratike, leta 1797 pa je izšla prva številka Lublanskih novic, prvega časopisa v slovenskem jeziku. Vodnik je za časopis pisal, prevajal in ga urejal. O Valentinu Vodniku – novinarju so pripravili video prispevek, ki bo prvič objavljen na njegov letošnji rojstni dan in si ga boste lahko ogledali na na FB in YT straneh Vodnikove domačije.

Prenova Vodnikove domačije in dnevi odprtih vrat

Konec januarja se je pričela celovita prenova Vodnikove domačije. V času trajanja prenove se programi Vodnikove domačije Šiška z galerijo, Pravljičnim studiem, Centrom ilustracije in pisarnama Ljubljane, Unescovega mesta literature in Knjižnice pod krošnjami selijo v središče mesta, v Trubarjevo hišo literature, na Stritarjevo ulico 7, kjer bodo potekali pod imenom Vodnikova domačija Center.

Vodnikovo domačijo Center boste lahko obiskali med 14. in 23. februarjem 2023 na Dnevnih odprtih: Vodnik na obisku pri Trubarju, kjer bodo novim sosedom in starim znancem, pa tudi vsem drugim obiskovalcem predstavili svoj nabor pisanih z besedo povezanih dogodkov.

Preberite tudi: