četrtek, 3. 2. 2022

Vodnikovanje ob obletnici rojstva Valentina Vodnika

V Vodnikovi domačiji v Šiški v četrtek, 3. februarja 2022, ob 264. obletnici rojstva Valentina Vodnika pripravljajo pester program, v okviru katerega bodo osvetlili njegovo novinarsko in publicistično delo.

Dopoldanski del programa je namenjen šolarjem, k popoldanski del pa splošni javnosti.

Vodstvo po Vodnikovi Ljubljani z dr. Luko Vidmarjem (ob 16.30)

Dr. Luka Vidmar, eden največjih strokovnjakov za Vodnika pri nas, nas bo popeljal na izlet po Vodnikovi Ljubljani, v okviru katerega bodo obudili spomin na stavbe, v katerih je teklo Vodnikovo življenje.
Postaje:

  • Ilirski steber z verzi Vodnikove Ilirije oživljene
  • Križanke, kjer je Vodnik preučeval ostanke rimske Emone
  • palača Žige Zoisa, kjer so se zbirali takratni intelektualci
  • cerkev sv. Jakoba z nekdanjo jezuitsko gimnazijo, v katero je Vodnik hodil kot dijak, pozneje pa se je k cerkvi vrnil kot kurat
  • Mestni trg in hiša, kjer je bila knjigarna Korna - založnika Vodnikove Velike in Male pratike
  • tržnica, kjer je bilo poslopje nekdanjega frančiškanskega samostana, kjer je Vodnik študiral, oziroma poslopje liceja, kjer je Vodnik deloval kot gimnazijski profesor
  • mesto Egerjeve tiskarne, kjer so tiskali Vodnikove knjige, tudi Lublanske novice
  • Miklošičeva ulica, kjer je Vodnik živel pred smrtjo in kjer je tudi umrl

Zbor ob 16.30 na Trgu francoske revolucije, pred spomenikom.
Prijave: press@divjamisel.org

Vodstvo po stalni razstavi z dr. Marijanom Rupertom (ob 18.30)

Na vodstvu/predavanju mag. Marijana Ruperta iz Rokopisne zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice se bomo sprehodili po posameznih obdobjih življenja in dela našega znamenitega razsvetljenskega ustvarjalca in učenjaka, ki je v marsičem postavljal temelje slovenskega jezika in umetnega pesništva. Spremljala ga bo projekcija pomembnejših dokumentov in del iz zakladnice nacionalne knjižnice. Vodnik se v njih razkriva kot izjemno plodovit in vsestranski graditelj kulture in humanističnih znanosti na mnogih področjih. Ne velja le za prvega slovenskega pesnika, deloval je kot profesor, duhovnik, slovaropisec, jezikoslovec, prevajalec, novinar, ljubiteljsko se je ukvarjal še z numizmatiko, epigrafiko, mineralogijo in bil pri nas eden prvih intelektualcev, ki so začeli iz študijskih in turističnih nagibov zahajati v gore. Spoznali bomo tudi njegov duhovit karakter, ki se zrcali v pesmih in priložnostnih zapisih.

Vodstvo bo potekalo na Vodnikovi domačiji v okviru stalne razstave Slovenščina oživljena in druge zmage zadovoljnega kranjca Valentina Vodnika. Avtorji razstave so mag. Janez Polajner, Mlanka Fabjančič (ilustracije) in Teja Ideja (oblikovanje).

 Spletni ogled (hišne) predstave (ob 20. uri)

Andrej Rozman Roza: Ljubljanski vodnik našel Vodnika 
Valentin Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen.
Dvesto let po svoji smrti se na prizorišču ekološke nesreče na robu Ljubljane Valentin Vodnik pojavi, da nam pove, da pisanje časopisa v jeziku, v katerem ni bilo pred tem še nobenih napisanih novic, ni bila nobena otročarija, ampak izjemen podvig.
Na odru se odvije intervju, ki zavrti slovensko zgodovino za 200 let nazaj!

Igrata Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka Sanja Ažurov in Andrej Rozman Roza kot Valentin Vodnik iz posmrtnega sveta
Režija: Andrej Rozman Roza
Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
Svetovanje za Vodnikov jezik: doc. dr. Andreja Legan Ravnikar, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU
V uvodnem videu nastopajo: Janja Majzelj, Branko Završan, Ivan Peternelj, Ludvik Bagari in Janez Škof.

Predstavo si lahko ogledate tukaj

Preberite tudi: